Uhapšen Ranko Petrović jer je u komentarima na portalu Klix.ba prijetio tužiteljici Tadić i Wigemarku

1194

Tužilaštvo BiH je zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) provelo aktivnosti na lociranju, identificiranju i hapšenju osobe osumnjičene za ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela, saopćilo je Tužilaštvo.

Kako se navodi, osumnjičeni Petrović Ranko, rođen 1990. godine u Tuzli, lociran je i uhapšen na području Lipnice kod Tuzle.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je upućivao ozbiljne prijetnje specijalnom predstavniku EU-a u BiH Larsu-Gunnaru Wigemarku i glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić, putem javnih komentara na vijesti objavljene na internet portalu www.klix.ba.

Osumnjičeni je ostavljao poruke i komentare, vidljive svim čitaocima i korisnicima, u kojima je iznosio ozbiljne prijetnje i pozivao na napad na navedene osobe. On je pod istragom zbog krivičnog djela ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz člana 192. KZ BiH i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela iz članka 241b. KZ BiH.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu.