petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ukrajina od Amerike dobila novo razorno oružje: Satelitski navođeni projektil pogađa unutar dva metra

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Pentagon je isporučio Ukrajini svoju najprecizniju topničku granatu, GPS-om vođeni projektil Excalibur, proizlazi iz budžetskih dokumenata koji potvrđuju taj prethodno nenajavljeni dodatak arsenalu prikupljenom za ukrajinsku borbu protiv ruske invazije, prenosi Bloomberg. Plan za dopunu američkih zaliha Excaliburom po prvi put potvrđuje da je Pentagon opskrbljivao ukrajinske snage tom granatom.

Ovo satelitski navođeno oružje koje može gađati unutar dva metra od mete prvi je puta korišteno u Iraku 2007. godine prilikom napada i ubistva vođe čelije Al-Qaide Abu Juraha i njegovih saradnika.

Ministarstvo odbrane potrošit će 92 miliona dolara dodatnih sredstava odobrenih od Kongresa “za nabavu zamjenske municije M982 Excalibur prebačene u Ukrajinu kao podrška međunarodnim naporima za suprotstavljanje ruskoj agresiji”, kako stoji u budžetskom dokumentu od prošlog mjeseca koji nije prethodno objavljen.

Projektil je korišten u haubicama od 155 mm, glavnoj topničkoj uzdanici američke vojske, a zajednički su ga razvile kompanije Raytheon Missiles and Defence i BAE Systems Bofor. Precizno navođeni Excalibur omogućuje zapovjednicima na bojnom polju da se s većom preciznošću usmjere na ciljeve. Prema dokumentaciji, projektil ima domet od 40,5 kilometara.

Uz prethodno neobjavljenu isporuku Excalibura, dokumenti također navode zalihe dobro poznatih stavki kao što su konvencionalni topnički projektili od 155 mm, protivoklopni projektili Javelin i protivzračni projektili Stinger te mobilni višecijevni raketni sistem HIMARS. Tu su i manje količine bacača granata MK-19, preciznih snajperskih pušaka, dalekometnih nišana i slično. “Puno je novca uloženo u reprogramiranje za povećanje proizvodnog kapaciteta u svrhu budućih nabavki” oružja kao što je navođeni višecijevni raketni sistem HIMARS, kaže Cancian.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA