SAFF

Ukrajinska vojska: Rusija je izgubila najmanje 73 tenka u bitki na rijeci

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ukrajinska vojska je objavila da je uništila najmanje 73 ruska tenka i drugu opremu tokom bitke oko rijeke u regiji Donbas.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva sopćilo je da je Rusija u napadu izgubila “značajne oklopne manevarske elemente” najmanje jednog taktičkog bataljona. Taktička skupina ruskog bataljuna sastoji se od oko 1000 vojnika.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dao je sažetak ruskih gubitaka, barem prema ukrajinskim obavještajnim podacima. Kaže da je vojska Vladimira Putina izgubila 200 aviona, 27.000 vojnika i 3000 tenkova, oklopnih vozila i dronova.

Zelenski: Deokupirali smo čak 1.015 naselja, niko ne zna koliko će rat potrajati

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je u svom obraćanju na zvaničnom Facebook profilu poručio da su do sada uspjeli deokupirati čak 1.015 naselja te da će i dalje nastaviti sa postepenim oslobađanjem teritorije od agresora.
“Rusija u ovom ratu do sada nije ostvarila nikakve rezultate, a tako će i ostati. Za sada niko ne može sa preciznošću reći koliko će rat trajati, ali mi radimo sve kako bi svoju teritoriju oslobodili od neprijatelja – to je naš prioritet”, poručio je Zelenski.

Mrtve ruske vojnike smo utovarili u vagone, spremni smo ih vratiti Rusiji

Ukrajinska vojska je objavila da je utovarila tijela ruskih vojnika u vagone-hladnjače te da ih je spremna poslati u Rusiju u skladu s međunarodnim pravom, prenosi Reuters. Vlasti su utovarile tijela nakon borbi u Kijevu i Černihivskoj regiji.

“Prema normama međunarodnog humanitarnog prava, a Ukrajina ih se striktno pridržava, nakon završetka aktivne faze sukoba strane moraju vratiti tijela vojske druge zemlje. Ukrajina je spremna vratiti tijela agresoru”, rekao je Volodimir Lamzin, šef ukrajinske civilno-vojne suradnje.

Lamzin je rekao da je nekoliko hladnjača stacionirano u različitim regijama diljem Ukrajine. Nekoliko stotina tijela koja su se nalazila u objektu na periferiji Kijeva su snimile kamere agencije Reuters.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA