Umjesto grobnica mrtvima izgradili kuće

748

U Braničevskom upravnom okrugu na sjeveroistoku Srbije niknulo je jedno od najneobičnijih groblja na svijetu.
Umjesto grobnica, imućni su gastarbajteri preminulima sagradili pravo – stambeno naselje. Ogroman broj stanovnik Braničevskog okruga već decenijama emigrira prema sjeveru – Austriji i Njemačkoj – trbuhom za kruhom. Većina njih tamo se jako dobro snašla, barem sudeći prema velelepnim zdanjima koja su zarađenim novcem sagradili u Srbiji.

Strastveni graditelji Braničevskog okruga u jednom su trenutku napravili korak dalje. Godine 1968. neko je na svom grobnom mjestu u selu Smoljinac umjesto groba iskopao – temelje. Nekoliko dana kasnije tu je stajala kućica od nekoliko kvadrata s vratima, prozorima, uređenom terasom, fasadom… Bilo je to vrlo neobično posljednje počivalište.

U godinama koje su uslijedile i ostali su stanovnici Smoljinca prihvatili ovaj novi trend. Na njemu je od 70-ih godina prošlog vijeka sagrađeno 50 kuća, a grobnih je mjesta sve manje. Zbog toga vlasnici okolnih zemljišta zadovoljno trljaju dlanove.
Zemljišta se naime više ne prodaju prema cijeni kvadratnog metra već se održavaju aukcija, pa ko više ponudi – njegovo. Mali komadi zemlje tako dostižu vrtoglave cijene za koje bi se navodno mogao kupiti i omanji stan u obližnjem gradu.
(Telegraf.rs / NN )