Uticaj koronavirusa na aviokompanije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike

464

Aviokompanije širom svijeta, uključujući Bliski Istok, otkazale su stotine letova usljed izbijanja koronavirusa.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), glavni centar za zračni tranzit, saopćili su u ponedjeljak da će na dvije sedmice zaustaviti sve putničke i tranzitne letove za zemlju i iz nje. Nastavljaju se prijevoz tereta i hitne evakuacije.

Pored toga, stranim aviokompanijama više neće biti dozvoljeno slijetanje ili tranzit kroz Dubai, Abu Dhabi ili bilo koji drugi aerodrom u UAE.

Middle East Eye napravio je pregled stanja letova za najveće aviokompanije u regiji Bliskog istoka.

Air Arabia

Emirataski Air Arabia je saopćila da će zaustaviti sve putničke letove od 25. marta za dvije sedmice. Kargo prijevoz i letovi za hitnu evakuaciju izuzeti su i nastavit će se.

El Al

Izraelski El Al objavio je prekid letova na većinu destinacija od 15. Marta. Izuzeci su bili New York, Toronto, London, Pariz i Johannesburg.

Emirates

Emirates, kompanija u vlasništvu države UAE, jedna od najvećih svjetskih aviokompanija za duge letove, priopćila je kako će zaustaviti sve putničke letove od 25. marta, osim letova za repatrijaciju u nekih 13 zemalja.

Emirates je u nedjelju rekao da će smanjiti plate zaposlenima za čak polovinu zbog utjecaja koronavirusa na potražnju putovanja. Kompanija upravlja flotom od 270 aviona, uglavnom Airbusa A380 i putničkih aviona Boeing 777.

Krajem marta 2019. Emirates je imao 100.000 zaposlenih, uključujući više od 21.000 kabinskog osoblja i 4.000 pilota.

Etihad

Etihad Airways iz Abu Dabija, također će od 25. marta zaustavit sve putničke letove, dok će se nastaviti prijevoz tereta i letovi za hitnu evakuaciju. Od aprila će plate zaposlenih u menadžmentu biti smanjene za 50%, a ostalim zaposlenicima za 25%

Fly Dubai

Fly Dubai je saopćio da će od 25. marta na dvije zaustaviti sve putničke letove, izuzev letova za hitnu evakuaciju i kargo

Gulf Air

Bahrejinski državni prijevoznik Gulf Air objavio je prošle sedmice da privremeno suspendira letove na gotovo 75% destinacija na kojima posluje, jer je zbog širenja pandemije smanjena globalna potražnja za letovima.

Nastavlja letjeti za London, Frankfurt, Pariz, Dubai i devet drugih gradova.

Qatar Airways

Kompanija Qatar Airways saopćila je kako će smanjiti letove za Australiju i ostatak svijeta tokom aprila i maja 2020. godine, a istovremeno će prizemljiti većinu, od svojih 10 Airbusova A380.

Avioni Airbus A380, ove kompanije, su povučeni sa svih letova za Australiju, Pariz i Frankfurt, i s većine letova za Londona.

Letovi za Adelaid su otkazani do 1. juna.

Na relaciji Doha-Heathrow letovi su smanjeni sa šest na dva dnevno tokom aprila i maja, dok su svi letovi za Gatwick otkazani od 23. marta do kraja maja, a u junu je planiran povratak na dva leta dnevno.

Letovi za Pariz su sa tri smanjeni na dva dnevno.

Royal Air Maroc

Marokanska aviokompanija Royal Air Maroc (RAM) obustavila je svoje domaće letove do daljnjeg, objavila je u subotu državna novinska agencija.

RAM je prethodno obustavio međunarodne letove prije nego što je Maroko 19. marta proglasio vanredno stanje.

Saudi Arabia Airlines

Saudi Arabia Airlines obustavila je sve međunarodne letove na dvije sedmice, počevši od 15. marta, a suspendovala je i sve domaće letove na dvije sedmice od 21. marta.

Turkish Airlines

Turkish Airlines zaustavit će sve svoje međunarodne letove od petka, osim onih za Hong Kong, Moskvu, Etiopiju, New York i Washington, izjavio je u nedjelju izvršni direktor kompanije.