SAFF

SDA: Velikosrpski sabor i usvojena deklaracija su jasno upozorenje svim probosanskim snagama

Facebook
Twitter
WhatsApp

Organizovanjem “svesrpskog sabora” i usvajanjem deklaracije, koja je sažetak ranijih memoranduma SANU-a, konačno su razobličene sve manipulacije Aleksandra Vučića i njegovog režima, naveli su Stranke demokratske akcije (SDA).

Niko ni od domaćih ni od stranih zvaničnika više se ne može pretvarati kako mu nije jasno da iza separatističke politike Milorada Dodika stoje politički vrh Srbije i Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rusije.

“‘Svesrpski sabor’ je nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država koje su pretrpile oružanu agresiju od strane Miloševićevog režima. Usvojena deklaracija je direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir”, kažu iz SDA.

Dodaju da samo naivne mogu zavarati deklarativne izjave o miru i poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno uz narativ o “mirnom razdruživanju” sve radi kako bi se desilo “udruživanje” Srbije i entiteta RS.

“Tretiranje entiteta RS kao ‘srpske države’ i ‘zajedničkog prostora’ sa Srbijom; ohrabrivanje Dodikovog režima da nastavi sa neustavnim atacima na nadležnosti države Bosne i Hercegovine; instistiranje na tzv ‘izvornom Dejtonu’ čime bi se poništile sve dosadašnje reforme i zakoni u čijem su usvajanju učestvovali i politički predstavnici Srba; udar na OHR kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma: uzurpacija energetskih i drugih resursa Bosne i Hercegovine; uspostave objedinjenog platnog i finansijskog sistema, samo su neki od agresivnih poteza najavljenih iz Beograda”, dodaju iz SDA.

Velikosrpski sabor i usvojena deklaracija su jasno upozorenje svim probosanskim snagama, naglašavaju.

“Guranje glave u pijesak, uzmicanje pred njihovim politikama i relativiziranje poteza koje povlače, samo dodatno ohrabruju Vučića i Dodika. Poruke iz Beograda i jasna podrška Moskve su upozorenje i SAD, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija očigledno ne poštuje Sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze”, naglašavaju iz SDA.

“Jasno je da ciljevi velikosrpske politike ne mogu biti ostvareni mirnim putem. Zbog toga njeni kreatori moraju biti zaustavljeni na vrijeme. Greška sa zakašnjelom intervencijom prema Miloševićevom i Karadžićevom režimu ne bi se smjela ponoviti. I ovaj put bi izostanak odlučne i pravovremene reakcije cijeli region mogao ubrzano povesti ka sukobu i nestabilnosti”, zaključuje se u saopćenju SDA.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA