Vijeće Evrope pozvalo vlasti u Srbiji da uklone Mladićev mural, užasnuti ponašanjem policije

216

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), pozivali su danas vlasti u Srbiji da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu i preduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca.
Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger, izvjestioci PACE-a za monitoring Srbije, naveli su u zajedničkom saopćenju da su “užasnuti neuspjehom vlasti da, uprkos odluci komunalne policije, uklone nelegalno postavljen mural” s likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dodaju i da su užasnuti što je policija zabranila aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) da održe protest protiv ovog murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo “sigurnosne razloge”.

Kako se navodi u saopćenju dvojice izvjestilaca PACE, ovakvi događaji podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kome Srbija teži, prenosi RSE.

– Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja izbrišu freske koje veličaju ratne zločince – saopćili su oni.