Više od 120 bugarskih nacionalista pokušalo upasti u džamiju u vrijeme džume

582
Bugarska

Bugarska policija uhapsila je više od 120 osoba kada je nekoliko stotina nacionalista i navijača, uzvikujući rasističke slogane, pokušalo da uđe u džamiju u Plovdivu, gradu u centralnim dijelovima zemlje, saopštili su zvaničnici.

U incidentu su, prema navodima zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Svetlozara Lazarova, povrijeđeni policajac i nekoliko demonstranata.

Lazarov je za TV stanicu “bTV” rekao da su demonstranti bacali i kamenice i da ih je policijski kordon spriječio da upadnu u džamiju tokom molitve, prenijela je agencija AFP.

Incident se odigrao nakon protesta više od 2.000 nacionalista i fudbalskih navijača ispred Apelacionog suda u Plovdivu. Oni su zahtjevali da se poništi presuda iz oktobra da se muftiji vrati džamija u obližnjem gradu Karlovu, koja je nacionalizovana početkom 20. vijeka.

Presuda o ovom slučaju treba da bude izrečena u roku od jednog mjeseca. Glavni muftija je podnio 26 sudskih zahtjeva za 29 objekata u različitim gradovima. U Bugarskoj. Muslimani čine 13 odsto stanovnika.

Kancelarija muftije osudila je pokušaj upada u džamiju, nazvala ga vandalskim činom i dodala da je nedopustivo da navijači govore sudu kakvu odluku treba da donese.