nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Vučević: Vojska Srbije spremna da štiti Srbe na Kosovu / U ponoć ističe rok za preregistraciju vozila na RKS tablice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je srpska vojska sposobna i spremna da odgovori na sve izazove, štiteći Srbe na Kosovu.

“Naravno da niko ne želi ratove, ali Srbija je ozbiljna država i preduzima sve korake da može da odgovori na svaki izazov i potencijalni problem“, rekao je Vučević za današnje izdanje Srpskog telegrafa.

On je ponovio da je Srbija otvorena za dijalog, ali da je „više puta dokazano“ da sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem „nikada ne možete biti načisto“.

„Na njega (Kurtija) ni međunarodna zajednica, prije svega zemlje Kvinte, nema uticaj. Mi ne želimo eskalaciju sukoba, ali ne damo na naš narod“, istakao je Vučević.

U ponoć ističe rok za preregistraciju vozila na RKS tablice

Od početka mjeseca izrečeno je više od 1.500 opomena vlasnicima vozila sa registarskim oznakama koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, a rok koji je postavila Vlada Kosova ističe danas u ponoć, nakon čega će sa 150 eura biti kažnjavani svi koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.

Kako su naveli iz Policije Kosova od “početka procesa do petka (17. novembar) RKS tablice je uzelo 26 vozača”.

“Posljednje vozilo preregistrovano je ove nedjelje u rejonu Mitrovice, a ukupno je izdato 1.592 opomena”, naveli su iz policije.

Odlukom Vlade Kosova, od 21. novembra sa 150 eura biće kažnjavani vlasnici vozila koji nisu zamjenili tablice.

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u više navrata tražili su od Kosova odlaganje obaveze preregistracije za deset mjeseci, ali Vlada Kosova nije izašla u susret zahtjevima Brisela i Vašingtona.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvani su u Brisel da razgovaraju o načinima za rješenje problema sa tablicama, a prema pojedinim medijima do sastanka bi trebalo da dođe sutra.

Kurti: Nijedna naša akcija nije iznenadila SAD

Novinari su nedavno upitali premijera Kurtija da li su odnosi Kosova poremećeni sa Sjedinjenim Američkim Državama i EU, Kurti je rekao da nijedna akcija Vlade koju vodi nije iznenadila Ameriku ili EU.

“Nijedna naša akcija nije iznenadila nijednog američkog ili evropskog zvaničnika, u stalnom smo kontaktu s njima. Imamo SAD kao prijatelje i partnere, tako da prijatelji i partneri ne pišu ona saopštenja koja ste citirali. Nema takvog izvještaja, naravno, to je uvreda i za SAD koje su demokratska država. Naše partnerstvo sa njima, naš savez sa njima je savez zasnovan na vrijednostima i ciljevima sa zajedničkim interesima. Jednom smo odložili odluku, za mjesec dana i dogovorili smo se da je to posljednje odlaganje”, rekao je Kurti.

On je dodao da se dva puta nedjeljno sastaje sa američkim i ambasadorima zemalja EU.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA