Vučić otvoreno priznao da Srbija podržava proteste Srba u Crnoj Gori

592

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada, ali da ne može da očekuje da će Podgorica povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti te da je glas koji je podignut u Crnoj Gori, glas nepokorenog i nepokornog naroda, koji neće odustati od svojih svetinja i identiteta.

– Ako neko dirne u identitet naroda, onda dobije takav odgovor kakav smo vidjeli prethodnih sedmica. Tako da, šta god vi pravno radili, ljudi se, suštinski, na terenu ponašaju drugačije – rekao je Vučić za “Sputnjik”.

On smatra da Srbija na najpametniji i na vrlo dostojanstven način pomaže Srbima u Crnoj Gori.

– Dakle, nemiješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, ali boreći se za prava našeg naroda u Crnoj Gori, za opstanak Srpske pravoslavne crkve (SPC), ne na nasilan način, već na pristojan, demokratski, pravni način, čini mi se da smo pronašli najbolju moguću mjeru – istaknuo je Vučić.

O mogućnosti da se pridruži u Crnoj Gori na nekoj od litija, Vučić kaže da je to i htio, ali da nije otišao da to ne bi bilo protumačeno kao miješanje u unutrašnja pitanja druge države.

– Da li podržavam narod koji mirno protestira, koji mirno traži svoja prava, koji želi da sačuva svoje svetinje, kako mislite da moj odgovor može da bude drugačiji od “da” i to jednog velikog “da” – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije najavio je skori sastanak sa svim Srbima iz regiona.

– Po povratku iz Njemačke, imamo sastanak sa Srbima iz Crne Gore, iz BiH i svim drugim Srbima te nevladinim organizacijama iz Crne Gore. Slijedi dodjela odlikovanja i ordenja za Dan državnosti na Sretenje, a istog dana idemo u Brisel, jer već 16. februara tamo imamo mnogo sastanaka – rekao je Vučić.