Yeni Šefek: Saudijsko-emiratska inicijativa protiv Turske u Libiji i na Mediteranu

407

Turska je 2019. godine poduzela veoma važne korake u vanjskoj politici, počevši od vojne operacije Izvor mira do potpisivanja sporazuma o granici na Mediteranu sa Tripolijem, čime je otvoreno novo poglavlje u bliskoistočnim političkim trvenjima, piše Yeni Šefek i naglašava kako su ovi potezi Turske izazvali nezadovoljstvo kod KSA i UAE.

Turski list piše kako je tokom nedavne posjete kiparskog premijera Rijadu saudijski kralj obećao da će Kipru pružiti svu potrebnu pomoć i podržati njihovu politiku na Mediteranu, te ističe kako je saudijski ministar vanjskih poslova posjetio službenu Atinu samo dan nakon posjete kiparskog premijera Rijadu.

Nedžmetin Adžar, profesor na Univerzitetu Maridin, smatra kako Saudijska Arabija i Emirati žele da zaposle Tursku sirijskom krizom na duži period kako bi je spriječili da se aktivnije angažira u široj regiji. On smatra kako te dvije zemlje nastoje iskoristiti Kipar i Grčku, te Haftera u Libiji, kako bi sputali tursku politiku na Bliskom istoku.

Adžar smatra da Turska treba revidirati odnose sa Saudijskom Arabijom koja „prolazi kroz krajnje opasne ekonomske, kulturne i socijalne promjene“.

Po njegovom mišljenju, dva su ključna problema u odnosima između Ankare i Rijada. Jedan je prijestolonasljednik Muhammed ibn Selman, a drugi je loša diplomatska komunikacija između dvije zemlje. Problem sa saudisjkim prijestolonasljednikom je što je pod velikim utjecajem emiratskog princa Muhammeda ibn Zajeda, zbog čega Saudijska Arabija konstantno upada u ekonomske i sigurnosne probleme. Trenutna saudijska vanjska politika temelji se na intervenciji u svaku krizu koja je na bilo koji način povezana sa Turskom, od Sirije, preko Libije do istočnog Mediterana. Adžar smatra kako Turska treba poboljšati komunikaciju sa Saudijskom Arabijom, ističući da je kralj Selman na početku vladavine napravio nekoliko dobrih poteza u pravcu jačanja opdnosa sa Ankarom, ali su se odnosi pogoršali kada je stvarnu vlast preuzeo prijestolonasljednik. Za prevazilaženje loše komunikacije, smatra ovaj turski analitičar, potrebno je uspostaviti direktnu komunikaciju između turskog predsjednika i saudisjkog kralja.

Nedavne posjete grčkog, potom i kiparskog ministra vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji, ukazuju na to da Grčka ulaže maksimlne diplomatske napore uperene protiv interesa Turske na Mediteranu, očito se nadajući pomoći Saudijske Arabije i njenih saveznika.