Za koga radi i ko plaća nelegalnog komesara Lasića?

1199

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je postupak komesara MUP-a HNK da izda naredbu da se zaustavi konvoj migranata, nezapamćen presedan i nonsens u novijoj istoriji BiH. On dodaje da će komesar morati snositi konsekvence.
– To je katastrofalno ponašanje jednog policijskog komesara. On bi trebao da provodi zakon i da pomaže i asistira državnim organima, u ovom slučaju Vijeću ministara i ministarstvu sigurnosti BiH. On je uradio suprotno tome, preuzeo na sebe ovlasti i blokirao izvršenje odluke Vijeća ministara. Da stvar bude gora, Lasić je nelegalno na toj poziciji već šest mjeseci, kaže Čampara.

Čampara postavlja javno pitanje Vladi i Skupštini HNK, zašto se ovaj problem do sada nije riješio i ko plaća nelegalnog komesara Lasića, jer mu je obustavljena isplata plaća iz budžeta nakon pravosnažne odluke Suda kojom je njegovo imenovnje proglašeno nelegalnim.

– Ja postavljam pitanje, ako on ne prima plaću – kako živi, ko ga plaća? Jer ga ne plaća ni kantonalna Vlada, ni kantonalna Skupština. Postavlja se pitanje ko čovjeka plaća da radi ovakve stvari. Ujedno postavljam i pitanje Vladi HNK i Skupštini zašto to do sada nisu riješili. Koji je razlog? , kaže Čampara i dodaje:

– Kako policijski službenici koji trebaju da budu neovisni, nepristrasni, profesionalni, mogu da rade na ovakav način, da slušaju nekog koga je Sud okarakterisao i donio pravosnažnu presudu da ne može vršiti funkciju komesara. To je jedna stvar i druga stvar, ponavljam , čovjek koji iz budžeta ne prima plaću – od koga prima novac, ko ga plaća, od čega žive on i njegova familija. Jesu li to neki drugi centri moći koji ga plaćaju?

Na našu konstataciju da su se danas mogla čuti i razmišljanja nekih bošnjačkih političara iz HNK, kako bi svi nivoi trebali sagledati stanje u MUP-u HNK, Čampara odgovara:

– To je u nadležnosti Vlade i Skupštine HNK, pitanje je šta su oni radili zadnjih šest mjeseci i zašto to dozvoljavaju?

Na pitanje kako komentira to da je policija, prvenstveno PU Konjic, postupila po naredbi Lasića, Čampara kaže da je i to paradoksalno.

– Jer postoji Zakon o policijskim službenicima gdje je tačno i decidno navedeno da policijski službeici moraju raditi u skladu sa zakonom i principima neovisnog policijskog posla. Svaki policijski službenik je dužan odbiti nezakonitu naredbu, pa čak i ako ta nezakonita naredba dolazi od nadređenog i napraviti službenu zabilješku i upozoriti nadležnog da je izdao usmenu nezakonitu naredbu, kaže Čampara za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)