Za preživjele logoraše iz RS-a nema pravde / Ramić: Tukli su nas i mučili, sada im još moramo i platiti, država je digla ruke od nas

350

Bošnjaci koji su tokom proteklog rata preživjeli zloglasne logore u Republici Srpskoj, svoja su prava i odštetu za torturu i poniženja koja su doživjeli u logorima, tražili putem sudova.

Sudovi iz manjeg bh. entiteta su njihove tužbe proglasili zastarjelim, a da stvar bude još gora, logoraši su dužni platiti po 3.000 KM sudskih troškova Republici Srpskoj.

Ustavni sud BiH je u aprilu 2018. godine donio presudu po kojoj se logoraši koji su tužili Republiku Srpsku, amnestiraju od plaćanja sudskih troškova. Prema toj presudi, plaćanje sudskih troškova predstavlja povredu njihovog prava na imovinu i pravično suđenje, ali bez obzira na to, sudovi u Republici Srpskoj ne prestaju sa praksom naplate sudskih troškova.

Preživjelim logorašima se naplata vrši na razne načine, odbijanjem od plate i penzije ili se sudski troškovi naplaćuju zaplijenom pokretne imovine.

Jedan od logoraša koji je RS-u dužan isplatiti 3.000 KM sudskih troškova je i Ibro Ramić, profesor praktične nastave u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji.

Ramića je rat zatekao u Šeheru, te je zajedno sa velikim brojem svojih komšija i prijatelja zarobljen i odveden u logor. Bio je, između ostalih, i u logorima Sušica i Batković.

Njega su, kao i ostale logoraše, svakodnevno mučili i tukli. Bio je prisiljavan da kopa rovove VRS-a, kao i da radi na privatnim imanjima.

Umjesto odštete, Ramić je dobio sudsko rješenje prema kojem mora platiti 3.000 KM sudskih troškova. Ranije je dobio Rješenje Općinskog suda u Kalesiji prema kojem su sudski izvršitelji trebali doći da mu zaplijene imovinu. Međutim, kako se nisu pojavili navedenog datuma, Ramić se ponadao da od toga neće biti ništa.

Ali, prije nekoliko dana mu je stiglo novo Rješenje prema kojem će mu se svaki mjesec odbijati pola plate sve dok ne izmiri sudske troškove postupka u kojem je tražio odštetu.

Ibro Ramić kaže da ga je advokat istjerao iz kabineta nakon što je doša da se konsultuje sa njim.

– Tukli su nas, prebijali, mučili, a sada mi njima moramo platiti. Svi su nas ostavili i digle ruke od nas, i država i advokat koji nas je zastupao. Kada sam dobio presudu, otišao sam kod advokata da vidim šta da se radi, a on me praktično istjerao iz kancelarije. A bio je obećao da će pravdu za nas ganjati do Strazbura, rekao je razočarani Ramić.

Ramić od svoje plate izdržava šesteročlanu porodicu. Sa svojom suprugom Nurom, Ibro ima četiri kćerke. Tri njegove kćere su već završile Behram-begovu medresu u Tuzli, a četvrta je učenica ove tuzlanske medrese.

Dvije kćerke su studentice, a i treća planira da upiše fakultet.

Kaže da je i prije jedva sastavljao kraj sa krajem, a ko zna kako će preživjeti i on i njegova porodica kada mu od plate bude odbijalo pola iznosa za plaćanje sudskih troškova.