subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Zaimović: Visoki predstavnik bi trebao staviti značku HDZ-a na rever da znamo kome pripada

Facebook
Twitter
WhatsApp

Mirsad Zaimović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, govorio je o političkoj situaciji, o tome ko će formirati vlast u FBiH i kakvu ulogu će imati većina u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta, te ide li SDA u opoziciju i kako će se ponašati…

Na pitanje da li se neko odazvao pozivu SDA za koalicione pregovore, Zaimović je odgovorio da su razgovori još uvijek otvoreni.

– U ovom trenutku mislim da te stvari oko koalicija niko ne može tvrditi da su gotove i da će imati vlast, pogotovo oni koji su to zamislili i koji su krenuli u ovaj proces – dodao je.

Naveo je da su neki članovi “Osmorke” pred izbore kazali da će HDZ biti neizbježan.

– I ponavljali su. Zašto je neizbježan? Zato što su računali da će sigurno imati više od 12 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda. I s tom pričom su ušli u razgovore sa HDZ-om. Nakon toga se ispostavilo da SDA sa partnerima ima 12+ delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda. I sad se otvara pitanje zašto SDA nije neizbježna i zašto se neko odlučio da se HDZ preferira u nekoj novoj postavci vlasti. Ukoliko je HDZ neizbježan, apsolutno je neizbježna i SDA u ovoj priči – istakao je Zaimović.

On smatra i da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebao staviti značku HDZ-a na rever, “da znamo kome pripada, u političkom smislu.”

– Ima nekoliko stvari koje su u ovom sporazumu “Osmorke” i HDZ-a i SNSD-a vrlo nejasne i nedefinisane. Ne pominju se više NATO integracije, ne znamo šta će se desiti sa Izbornim zakonom, ne znamo šta podrazumijeva dogovor o reformi javnog RTV servisa, ne znamo šta je sa projektima koji znače ugrožavanje državne imovine. Sve su to stvari koje su ostale u magli, pod plaštom nekakvih deklarativnih izjava u ovom sporazumu – ukazao je Zaimović.

– Na državnom nivou jesmo. Mi ćemo se truditi da podržimo ono što smo obećavali u predizbornoj kampanji. Zaustavljat ćemo sve ono što razgrađuje BiH, imamo kapacitet za to. Svaki kolektiv treba povremeno da se obnavlja, da se prilagođava situaciji – istakao je.

Zaimović je napomenuo da u konačnici, Milorad Dodik ništa nije promijenio niti će promijeniti.

– Čović i Čovićeve namjere nisu promijenjene. Mi smo i prije četiri godine pružali ruku strankama kojima i danas pružamo ruku. Ne zbog toga da bi bili, prije svega, vlast nego da bi patriotske snage i one snage koje vole BiH bile što jače u momentima kada neke destruktivne snage žele razgraditi BiH – napomenuo je Zaimović.

Istakao je i da prioriteti ostaju isti.

– S tim da imamo inflaciju koja divlja u cijelom svijetu, problemi sa energijom i to se odrazilo na kvalitet pogotovo najugroženijeg dijela stanovništva i njima ćemo posvetiti posebnu pažnju – zaključio je Zaimović za FTV.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA