SAFF

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić pobjegao u Hrvatsku

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što su jutros pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju.

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić, osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja i ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, pobjegao je iz BiH, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

– Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, jučer u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi – naveli su iz Tužilaštva.

Iz ove državne pravosudne insitucije su naveli i da su jučer po naredbi Tužilaštva BiH uhapšeni pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske, Ivica Bago, zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.
Navedenu istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena i SIPA, naglašavaju iz Tužilaštva BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA