Zapadnoevropski muftija dr. Osman ef. Kozlic, zijaretio Bošnjake u Finskoj: Sjećanje na genocid

911
Mftija dr. Osman ef. Kozlić, imam Izet ef. Čišić i glavni imam Aziz ef. Šabić

Piše: Nusret Hodžić

U danima vikenda, od 13. do 15. decebmba, ove godine, malobrojno skupina Bošnjaka, okupljenih u Islamskoj zajednici u Finskoj, bila je domaćin mufiji za zapadnu Evropu dr. Osmana ef. Kozlica.

Kako je bilo i najavljeno, prva zvanična posjeta novoimenovanog zapadnoevropsk muftije Bošnjacima u Finskoj, realizirana je trodnevnim obilaskom džemata Helsinki, Narpes i Taprere, koji čine cjelinu tamošnje krovnu organizacije.  Iako je sjećanje na genocid u Bosni i Hercegovini bio glavni razlog muftijinog boravka u Finsko, obnarodovanje dekreta reisu-l-uleme IZ u BiH glavnom imamu IZB u Finskoj Azizuz ef. Šabiću i imamu u džematu Narpes Izeta ef. Čišiću, propraćeni su s posebnim zadovoljstvom džematlija, kao i ostali sadržaji druženja. Muftija je u petak predvodio džumu-namaz u Heksinkiju, a posjetioci su se, u sva tri džemata, okoristili prigiodnim muftijinim predavanjima.

Bosnu čuva hurmet naših šehida

Sjećajući se genocida u BiH, muftija je svoja predavanja započinjao kur'anskim ajetom: ”Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!”

– Ja, evo, i ovom prigodom, u kontekstu poslušnosti Allahu i Poslaniku, podsjećam sve nas na naše šedide Bosne. Stotine hiljada Bošnjaka je uzidalo svoje kosti u temelje naše domovine, stotine hiljada nevinih bošnjačkih žrtava natopilo je svojom krvlju bosansku zemlju, u njezinu slobodu i nezavisnost. Stoga, mi više nikada ne smijemo zaboravljati šta nam se dogodilo u Srebrenici i u ostalim dijelovima naše domovine tokom agresije na BiH. Mi više ne smijemo dozvoliti da nam se genocid ponovi, niti smijemo zaboraviti naše šehide. Ako budemo poslušni Allahu i Poslaniku, bićemo u društvu i naših šehida, onih čijim poštovanjem njihove žrtve, čuvamo Bosnu, kazo je muftija Kozlic.

Muftija je napomenuo kako Rijaset IZ u BiH planira da će iduću godinu, kao 25. godišnjicu genocida u BiH, obilježiti na opseban način.   

Aziz ef. Sabic imenovan za glavnog imama u Finskoj

Naglašavajući važnost uloge i odgovornost imama u organiziranju verskoga života u džematu, te očuvanju jedinstva bošnjacke zajednice, posebno u idijaspori, muftija dr. Kozlić je dodijelio dva dekreta, kojima je reisu-l-ulema IZ u BiH imenovao glavnog imama IZB u Finskoj i imama u džematu Nerpes.

Dekret glavnom imama IZB u Finskoj, uručen je Aziz ef. Šabiću, 13. decembra, u Helsinkiju, a dan kasnije, 14. decembra, uručen je dekret Izet ef. Čišiću, imamu u džematu Nerpes.

– Veoma je važno da naši imami posjeduju certifikat da su kvalificirani za obavljanje te odgovorne dužnosti, da im je ta odgovornost povjerena od krovne institucije u našoj domovini na osnovu znanja koje posjeduju, kako bi uživali veće povjerenje džematlija u svoju misiju, istakao je muftija dr. Kozlić.