SAFF

Zašto jedni drugima postajemo vrijedni tek kad umremo?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Zašto se, tek kad umremo, drugima učinimo kao nešto dragocjeno što su oni izgubili i samo na trenutak osjetili njegovu vrijednost, pa onda pretražuju našu prošlost, naša sjećanja i najsitnije detalje kojih se ni mi sami ne bismo sjetili da smo živi? 

Zatim požure plakati nad nama, listaju naše dnevnike i naše foto albume, objavljuju naše fotografije na društvenim mrežama i ispisuju hvalospjeve o nama. 

Zar je bilo teško to činiti dok smo bili živi, da nam pokažu svoju ljubav, da pokažu da osjećaju grižnju savjesti zbog svojih pogrešaka i čestih zapitkivanja i spominjanja naših neuspjeha?!

Ne, nije uopće bilo teško podijeliti s nama ljubav, smijeh i sretne trenutke o kojima smo sanjali, ali to, ipak, nisu učinili.

Ne zaboravimo da smo mi u ovom životu samo gosti. Ulazimo u dunjalučki svijet na neko vrijeme, a zatim se knjiga našeg života zatvara. To su kratki trenuci koje provodimo hodeći neprohodnim dunjalučkim stazama i labirintima, a ne znamo kada će se reći da je taj i taj otišao, da je umro.

To je most koji povezuje rođenje i smrt, i mi ne znamo koliko je dugačak ovaj most. Kajat ćemo se i žaliti što s našim voljenima nismo proveli vrijeme koje priliči njihovoj važnosti u našim životima i našoj ljubavi prema njima.

Najgore što činimo u pogledu naših prava i obaveza je da svoje želje stavljamo u sutrašnje ”torbe”, umjesto da ih uvijek nosimo na ramenima i da nas prate sada i uvijek. 

Stoga, budimo blizu naše djece, roditelja, žena, muževa, rodbine, prijatelja i onih koje volimo, kako ne bismo morali provesti ostatak života zarobljeni iza rešetaka žaljenja i gorkog kajanja, i prije nego što nam rastanak pokuca na vrata života.   

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA