“Zelene beretke” u Dobrovoljačkoj: Patriote su uspjele poraziti četvrtu silu u Europi

202
FOTO: Faktor.ba

Danas se obilježava 29. godišnjica od bitke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevo.

I ove godine članovi Zelenih beretki okupili su se kako bi se sjetili poginulih suboraca.

Treći maj najznačajniji je dan u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kazao je na današnjem obilježavanju dešavanja od prije 29 godina Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad.

“Drugog i trećeg maja bivša JNA pokazala svoje pravo lice, a i ranije su Zelene beretke znale šta se sprema. Drugog maja bivša JNA potpomognuta raznim paravnojnim jedinicama i SDS-om žestoko je napala Sarajevo probajući pokazati da je ovakva država nemoguća. Ipak, naše patriotske snage uspjele su porazati četvrtu najveću vojnu silu u Evropi, kazao je Alić.

On je istakao da je nakon tog dana krenuo pakao i najduža opsada u historiji.

“Zbog vas dragi saborci opstala je jedna i jedina domovina Bosna i Hercegovina”, zaključio je Alić.

Tog 3. maja 1992. kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu otetog i zarobljenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

Tu bitku Haški tribunal označio legitimnom vojnom operacijom.

(Oslobođenje.ba)