Aleksandar Vučić: “Ja da vodim Srbe da ratuju za Sarajevo i Mostar, ne pada mi na pamet…”

2778

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovanje na RTS je počeo o priči o Kosovu.

– Ljudi misle da je to naše od pamtivijeka, ali to ne odgovara u potpunosti o istini. Imali smo probleme još od Berlinskog kongresa. Mi smo već 1991. godine po popisu imali svega 17 odsto stanovnika na Kosovu i bili smo veoma ugroženi. Prije toga podizao se broj srpskog življa – objasnio je Vučić i dodao:

– Albanci su sve davali za svoju kosovsku, albansku državu. Mi smo svi odnekud došli. Ja sam slučajno rođen u Beogradu. Mogu li ja da zamjerim mom ocu što je poslije fakulteta ostao ovdje u Beogradu. Svi su željeli da oslobode tobože svoje etničke prostore iako su to bili naši prostori. Mi smo napravili katastrofalne greške tokom ratova. Poslije 2000-tih godina, desile su se kardinalne greške.

– Mi mislimo da možemo da držimo status kvo. Ljudi, mi se suočavao sa željom Albanaca da u potpunosti zaokruže svoju nacionalnost. Oni su spremni da za to urade sve. Nemoguće je držati zamrznut status kada je riječ o Kosovu. Ko vam garantuje to. To ne želi Evropa, ali ni svijet. To ne žele Albanci kojih je na Kosovu 91 ili 92 posto u ovom trenutku. Oni već imaju potvrđenu državnost od strane zapadnih sila – objasnio je Aleksandar Vučić.

Vučić je upitao šta treba da rade ako dođe do sukoba.

– Šta ostaje svima nama u rukama. Sve vrijeme sam govorio ajde da pronađemo kompromisno rješenje, bez rješenja ulazimo u velike probleme za naš narod. Moja borba je bila kao borba Davida i Golijata da dobijemo nešto za naš narod. Mi ćemo imati mogo više problema. Mi nismo željeli da razumijemo svoju poziciju. Mi mislimo da možemo sve, čak i ono što ne možemo.

– Srbija poslije dugo vremena ima velike ideje koje uspijevamo da definišemo, biće mnogo otpora za to. Teško ćemo mi Srbi objediniti sve naše nacionalne teritorije u jednu državu. Ali možemo ekonomski da ih objedinimo, da svi govorimo istim jezikom, da svi nosimo srpsku košulju… Moramo da se borimo za poštovanje naših žrtava u prošlosti da ih ne bi bilo u budućnosti. Ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo ili ne znam ni ja šta, ne pada mi na pamet. Moramo da naučemo sve teške lekcije iz prošlosti. Tada nas je srce vuklo, sada moramo da razmišljamo racinalno – rekao je Vučić govoreći o stogodišnjici rata i prisajedinjenju Vojvodine.