Aleksandar Vučić: Srbija će u godinama koje dolaze jačati svoju vojnu snagu

1055

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi iz Srbije i BiH isti Srbi i da ne postoje “bosanski Srbi”, kao što ne postoje ni “hrvatski Srbi”.

– To je geografska odrednica odakle je taj Srbin, a mi smo isti Srbi – poručio je sinoć Vučić gostujući na televiziji Hepi, i dodao, da se on sam najviše osjeća kao “Srbin iz Bosne” sa obzirom da mu otac vodi porijeklo iz BiH.

On je podsjetio da je tokom postojanja ustaške države /NDH/ ustanovljen termin “hrvatski Srbin”, da je stoga i izmišljena hrvatska pravoslavna crkva, te da je tim procesom, između ostalih, rukovodio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac koga hoće, nakon što je beatifikovan, da proglase za sveca.

Vučić je rekao da Srbi znaju šta su njihovi nacionalni i državni interesi i podsjetio da je tokom prošlogodišnje komemoracije u Gradini poslao poruku da Srbi nikada više neće dozvoliti da im se ponovi ni “Bljesak”, ni “Oluja”.

– Nikome ne prijeteći želimo da sačuvamo mir i nikada nećemo dozvoliti bilo kakvu agresiju kakvu je vršio NATO 1999. godine – rekao je Vučić i dodao da to više ne može da se dogodi zahvaljujući političkoj i ekonomskoj snazi Srbije.

Kaže da će Srbija u godinama koje dolaze jačati svoju vojnu snagu i da Srbi ne žele ništa nego da ostanu svoj na svome, da nikome ne smetaju, da imaju unutrašnju stabilnost i da se hvale ekonomskim rastom, kao i prijateljima u Rusiji, Kini, ali i EU.

U osvrtu na situaciju u BiH, Vučić je rekao da Srbi sa Bošnjacima moraju da žive u miru i da je to njegova politika.

On kaže da je svjestan da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izložen većim pritiscima i da ga razumije.

Vučić je ovom prilikom rekao da misli da je bar malo zaslužan što EU nije uvela sankcije Dodiku.

– Јa sam se tada sreo sa njemačkomm kancelarkom Angelom Merkel. Moram da priznam da me je ona pitala šta mislim i navela da je uvijek Republika Srpska kriva, da je Dodik kriv. Јa sam rekao da je to jednostran pristup i da to naprosto ne vodi rješenju. Rekao sam i Amerikancima da mislim da je to loše – istakao je Vučić.

On kaže da je dokaz da je bar malo doprinio tome, što se šefica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini sastala sa predsjednikom Dodikom, što “nije mala stvar”.

Vučić je ukazao da su srpske službe svojevremeno upozorile zvaničnike u Srpskoj da se iza socijalnih nereda u djelu Federacije BiH krije namjera promjene svih socijalnih oligarhija i stvaranje unitarne BiH.

– Postojala je namjera da to iskoriste u političku akciju pravljenja unitarne BiH. Oni koji su to organizovali dobro su znali zašto – rekao je Vučić.

Agencije