Bošnjačka naivnost ili dobra informiranost: Salkić vjeruje da referendum u RS-u neće biti održan

190

Neophodno je i važno da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini reagira i da sankcioniše antidejtonsko, antiustavno i antimirovno djelovanje vlasti u entitetu Republika Srpska, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da očekuje i vjeruje da referendum o 9. januaru, Danu Republike Sprske, zakazan za 25. septembar neće biti održan i da će se pronaći rješenje da se spriječi njegovo održavanje.

On je nakon sastanka održanog u prostorijama Vijeća naroda RS sa poslanicima u Klubu “Domovina” Narodne skupštine RS, delegatima u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS te imenovanim i izabranim zvaničnicima s područja RS, održao konferenciju za novinare.

“Izrazili smo opredeljenje i uvjerenje da mir, stabilnost, stepen suživota, tolerancije i razumijevanja koji je postignut u prethodnih 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ne smije biti ugrožen i zbog toga smo usvojili niz zaključaka sa kojima ćemo upoznati relevantne institucije u BiH, prije svega, domaće, od kojih očekujemo snažnu i odlučnu reakciju na sprečavanju antidejtonskih i antiustavnih djelovanja, ali isto tako obavijestićemo i predstavnike međunarodnih organizacija važnih ambasada u BiH, a prije Vijeće za implementaciju mira, Upravni odbor i visokog predstavnika, koji imaju najveću odgovornost u ovom trenutku da spriječe radikalizaciju i eskalaciju prilika u BiH”, rekao je Salkić.

Podsjetio je da je u BiH na snazi Dejtonski mirovni sporazum kojim je definisana nadležnost visokog predstavnika.