Čomor međunarodnoj zajednici: Čekali smo vas 90-tih, čekali smo za Srebrenicu, evo stalno čekamo i OHR

2224

U Sarajevu je danas nastavljena treća vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatrana sigurnosna situacija u većem bh. entitetu, a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava RS.

Nermin Muzur, zastupnik Naroda i Pravde kaže da je u Kantonu Sarajevo nemoguće popunjavati policijske snage, jer je u činu policajac i mlađi inspektor već upotpunjena situacija, a za više činove je potrebno vrijeme i školovanje.

Iz HDZ-a BiH poručili su da neće podržati formiranje rezervnog sastava policije, a kao argument su iskoristili saopćenje EUFOR-a da formiranje rezervnih sastava u entitetima ne doprinose sigurnosti.

“Jučer se dogodio historijski trenutak, kada je EUFOR saopćio da ne može osigurati dejtonski mir u BiH i da može samo pratiti, nadzirati i pomagati a ne može se miješati ako dođe do sukoba. To je važno i svima je juče promaklo”, poručio je Nihad Čolpa, zastupnik koalicije DF-GS u Predstavničkom domu.

Na opasku Sanele Prašović, da je čekala reakciju međunarodne zajednice kako bi odlučila hoće li glasati za sjednicu Predstavničkog doma o sigurnosti, reagirao je Eldar Čomor i poručio da se već nekoliko puta čekala međunarodna zajednica, ali da nije bilo reakcije.

“Čekali smo 90-ih, pa smo čekali za Srebrenicu, evo reći ću i da stalno čekamo OHR, a ta institucija postala je mutava”, poručio je Čomor.

“Tanki smo mi bili i 90-ih pa smo se znali odbraniti, znat ćemo mi opet. Ja bih sada najveću policijsku pomoć dao Tuzli, jer mogu reagovati na Brčkom, koje je jedini komad BiH pod integritetom države”, poručio je tokom rasprave Munib Jusufovoć, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu.

Agencija Patria