Crnokošuljaški marš u Stocu

2581

Stolac je danas izgledao crn, sa svih strana navirali su crnokošuljaši. U Stocu je danas obilježena 27. godišnjica osnivanja jedinice HVO za posebne namjene “Ludvig Pavlović”. Načelnik općine Stjepan Bošković, tom prilikom ugostio je predstavnike jedinice, udruženja proistakla iz HVO-a, gradonačelnike i načelnike iz susjednih gradova i općina, te predstavnike Hrvatskog narodnog sabora.
Nakon svečanog prijema u općini Stolac, delegacija Hrvatskog narodnog sabora koju je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, odala je počast poginulim i preminulim pripadnicima jedinice, položivši vijenac i svijeću kod križa u centru grada. Vijence kod spomen križa položili su i predstavnici PPN Ludvig Pavlović, predstavnici brojnijh udruženja, kao i predstavnici OS BiH.

Ova jedinica je počinila brojne zločine nad Bošnjacima u Hercegovini. Najpoznatiji pripadnik ove jedinice bio je švedski nacista i zločinac Jackie Banny Arklöv. On je proučavao ustaški pokret te bio fasciniran njegovom krvoločnošću. Da „živi svoje snove“ Arklov je dobio priliku po izbijanju rata u BiH, kada se kao strani plaćenik priključuje HVO-u, konkretnije Jedinici za posebne namjene Ludvig Pavlović sa sjedištem u Čapljini. Arklof tvrdi da je istog dana po dolasku, kada im je kazao kako im se želi priključiti, dobio dokumenta HVO-a, kalašnjikov te je poslat u Rotimlju kod Stoca. Odatle je krenuo njegov zločinački put.