Dok Ustavni sud BiH nalaže hitno puštanje srpskih generala, bošnjački komandiri mogu samo sanjati o slobodi

165
Suad Kapic

Piše: Ernas Pašalić

Danas je na slobodu pušten jedan od najzloglasnijih srpskih generala, Novak Đukić, osuđen zbog granatiranja Tuzle i zločina na tuzlanskoj Kapiji na 25 godina zatvora. Ustavni sud je razmatrao i prihvatio njegovu apelaciju 23. januara i nepunih mjesec dana od sjednice naložio Sudu BiH da bude pušten na slobodu. Đukić je samo na tuzlanskoj Kapiji granatiranjem ubio 71 osobu.

Kako Ustavni sud BiH ima posebne aršine za Bošnjake, Srbe i Hrvate pokazuje svojom ažurnošću u brzom puštanju srpskih generala na slobodu. Do sada je njih trinaest pušteno jer su im prihvaćene apelacije. S druge strane ista institucija nije objavila niti se oglasila sa odlukom o apelaciji Suada Kapića. Kapićeva apelacija nalazila se na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda 19. 11. prošle godine. Slučaj Suada Kapića je do sada već trebao biti riješen obzirom da je po istom osnovu presuda koja je donešena u njegovom predmetu trebala biti poništena zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH. Kapić je osuđen po tom zakonu na 17 godina zatvora i tu kaznu izdržava u zeničkom zatvoru. Iako je prvostepenom presudom pred stranim sudijama oslobođen, drugostepenom presudom je osuđen za ratni zločin nad četvericom zarobljenih vojnika Vojske RS.

Zašto Ustavni sud i nakon sjednice nije objavio svoj stav o apelaciji Kapića ni na svome portalu obzirom da odluke objavljuju nekoliko dana nakon sjednice? Zašto Ustavni sud odugovlači ili skriva odluku o apelaciji Suada Kapića i drugih pripadnika Armije BiH a srpske zločince pušta na slobodu tako ažurno?