Dr. Adem Zalihić: „Ramazanski post je efikasna metoda liječenja i prevencije oboljenja!“

79

Piše: Nedim Botić

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. Međutim, za muslimane zdravlje je jedna od najvećih Allahovih blagodati kojim daruje čovjeka, koja dolazi odmah nakon blagodati imana. Obzirom na kojem stepenu je znači zdravlje prema islamskom učenju, Islam upućuje muslimana kako da brine o svom zdravlju, da daje tijelu njegovo pravo time što će se hraniti samo dozvoljenom hranom, održavanjem potpune čistoće i higijene tijela, suzdržavanjem od hrane tokom mjeseca Ramazana te liječenjem u slučaju bolesti. Stoga možemo zaključiti da je čuvanje zdravlja – dužnost je svakog muslimana. A jedna od najstarijih i vrlo efikasnih metoda detoksikacije tj. čišćenja organizma, očuvanja zdravlja i liječenja jeste post.

Post je vjerovatno prakticiran od samog nastanka ljudskog roda. Vijekovima su ljudi postili zbog vjerskih, ali i zdravstvenih razloga. Suzdržavali su se od hrane da bi kroz meditaciju “pročistili” svoju dušu, pronašli sebe i približili se bogu, ali i da bi “očistili” svoje tijelo od štetnih sastojaka i očuvali svoje zdravlje. Zapisi u faraonskim hramovima  na papirusu govore da su stari Egipćani upražnjavali post. Hipokrat je još u 5. vijeku prije nove ere pisao uputstvo za obavljanje posta i ukazao na njegovu medicinsku važnost.

Danas sve više naučnici na post gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg nema zdravog i  ispravnog života. Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja savremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu. Terapiju gladovanjem tridesetih godina prošlog vijeka afirmirao je dr. Otto Buchinger i pod imenom »totalna terapija« provodi se na mnogim alternativnim klinikama u svijetu iako službeno nije priznata.

Zanimljivo je da se za vrijeme terapije ne preporučuje smanjivanje tjelesnih aktivnosti i gladovanje u većini slučajeva omogućava nastavak svakodnevnih aktivnosti. Koristan je svjež zrak, tjelesna aktivnost, kupke, tuširanja, saune, oblozi,  glina. Danas u svijetu (SAD-u, Rusiji, Engleskoj, Njemačkoj…) postoje klinike koje preporučuju post, zavisno od težine oboljenja. Post kao terapija traje tri do šest nedjelja.

Ako posmatramo post sa medicinskog aspekta uočavamo dvije njegove dimenzije: tjelesnu ili somatsku i mentalnu ili psihičku. U pozitivne učinke posta po naše tijelo u fizičkom smislu navode se:

–          Prirodna detoksikacija kojom se svi organi i sve stanice, čiste od štetnih tvari i obnavljaju

–          Uspješno liječenje bolesti metabolizma čiji je izvor u lošoj prehrani (metabolički sindrom-hipelipidemija, gojaznost, hiperglikemija, hipertenzija

–          Pomaže nam pri mršavljenju i pomlađivanju (koža postaje napeta i sjajna),

–          Post pospješuje razboritost uma, jer neumjerenost u ishrani vodi  lijenosti, uspavanosti i nepromišljanju,

–          Post zaštićuje od gojaznosti, i shodno tome, raznih bolesti koje su posljedica prekomjerne tjelesne težine.

–          Poboljšava se cirkulacija, disanje a time i rad cijelog organizma,

–          Idealna prilika za prestanak sa ovisnostima o  alkoholu, drogi i  cigaretama,

–          Postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlječenje

U novije vrijeme sve je više ozbiljnih medicinskih studija koje potvrđuju koristi islamskog posta kako za tijelo tako i za psihu,  budući da je  islamski post puno više od pukog gladovanja.  Naime, islamski post je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda liječenja,  a dugotrajan post prevencija je mnogim oboljenjima. Post bi čovjeku trebao biti dodatni motiv u ostavljanju onoga  što je, po islamu, strogo zabranjeno, prije svega, ogovoranja, laži, prenošenja tuđih riječi s ciljem sijanja neprijateljstva među ljudima, nepravde, nasilja a zatim i ostalih velikih grijeha, jer svrha posta nije puko gladovanje i apstinencija od hrane, pića i strasti, nego sticanje bogobojaznosti.

Nakon prekidanja posta, veoma je važno je da se nastavlja  sa raznovrsnom ishranom tokom iftara, što podrazumijeva namirnice iz svih prehrambenih skupina, kako bi se  unijele tvari od vitalne važnosti (vitamini i minerali) i neophodne količine kalorija, čega nema u samoj vodi.  Takođe, upravo hurma obiluje šećerom, vitaminima i mineralima, lako svarljivim  a istovremeno neophodnim materijama, a znamo da je praksa i preporuka Muhameda, alejhiselatuveselam, da se iftarimo sa hurmom, pa da klanjamo. Time ćemo ublažiti glad (nivo šećera u krvi), unijeti u tijelo neophodne hranjive materije, i i ne manje bitno- nećemo pretjerivanjem u jelu poništiti sve one pozitivne efekte posta po naše zdravlje.

Smatramo da ramazanski post ima korisne efekte u zaštiti i unapređenju zdravlja zdravih postača, a da se korisni efekti mogu naći i kod nekih stanja organizma koja se mogu okvalifikovati odstupanjem od punog zdravlja. Kod značajnog broja bolesnih stanja mogućnost prakticiranja posta može biti zdravstveno dvojbena, te u pogledu zdravstvene odluke treba konsultovati ljekara specijalistu za dotično bolesno stanje, koji i sam posti, a zna i sklon je cijeniti vrijednost ramazanskog posta. On će vam dati savjete o tome kako možete nadzirati  svoju bolest tokom čitavog razdoblja posta. Nakon toga trebalo biste konsultovati vjerski autoritet u svrhu donošenja konačne odluke da li postiti ili ne.

Saff.ba