El-Arakib, palestinsko selo koje su cionisti do sada rušili čak 159 puta

317

Izraelska vlada je 2010. godine donijela plan naseljavanja 300.000 židovskih kolonijalista na to područje. Uporedo s tim planom je donijeta odluka o rušenju sela el-Arakib.

Palestinsko selo el-Arakib (Al-Araqeeb) od 2010. godine do danas rušeno je skoro svaki mjesec. Zvuči nevjerovatno da je do sada rušeno čak 159 puta. Posljednji put srušeno je prošle nedjelje.

Ovo selo nalazi se u pustinjskom području Negev, 110 kilometara južno od Jerusalema.

Ovo je jedno od preko četrdeset sela u pustinji Negev kojima cionistički okupatori ne priznaju pravo na postojanje, te provodi njihovo sistematsko rušenje. Ovim selima, također, onemogućavaju se osnovne usluge poput obrazovanja, zdravstvene njege, struje, vode, s obzirom da njihovu zemlju cionistički okupator smatra vlasništvom države Izrael, iako stanovnici tvrde da posjeduju dokumentaciju čak iz osmanlijskog vremena koja potvrđuje njihovo vlasništvo nad tom zemljom.

U mjesecu junu 2013. godine, izraelska vlada je odobrila Prawerov plan (po izraelskom ministru Ehudu Praweru) čija okosnica je plan oduzimanja 850.000 dunuma zemlje Negeva od Palestinaca i rušenje više od 30 sela, a koji je Prawer iznio još 2011. godine. Ipak, masovne demonstracije Palestinaca dovele su do toga da je Benjamin Netanyahu donio odluku o zamrzavanju plana strahujući od nove intifade.

Međutim, rušenja i protjerivanja se i dalje nastavljaju. Cionističke vlasti su do sada uspjele protjerati oko polovine od 240.000 palestinskih stanovnika pustinje Negev. Druga polovica i dalje odolijeva cionističkim nasrtajima i bori se za očuvanje svog ognjišta i svoje zemlje.