Evo dokaza da je Popis, ipak, nastavak genocida nad Bošnjacima

79
popis-u-bih-

Ne prestaje interesovanje bh. javnosti o priči kako će se od ukupnog broja popisanih stanovnika u BiH brisati gotovo 300.000 osoba.

Ovo je izjavila zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović govoreći da će od popisanih 3.791.622 stanovnika, broj biti smanjen jer će doći do „statističkog čišćenja podataka”.

Tražili smo zvaničan stav Agencije za statistiku BiH i obrazloženje o čemu se zapravo radi, ali iz Agencije su samo kazali da Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u BiH provodi se po metodologiji koja je usklađena sa Međunarodnim standardima za popise stanovništva i domaćinstava koje definišu UNECE i Eurostat, a koje je odobrila Konferencija evropskih statističara kao Preporuke za Popise stanovništva i domaćinstava 2010.

“Zatim sa Odredbom (EK) o popisima stanovništva i domaćinstava, te mjerama implementacije, Osnovnim načelima zvanične statistike, usvojenim od strane Statističke komisije UN, kao i sa Kodeksom prakse evropske statistike proglašenim od strane Evropske komisije. Navedeni međunarodni statistički standardi koristiće se i tokom obrade podataka popisa u BiH, a prema preporukama i pod nadzorom Međunarodne monitoring misije” – kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Na pitanje ko će to od popisanih biti izbrisan iz evidencije popisa koji je bio ocijenjen izuzetno uspješnim od strane svih međunarodnih organizacija i Evropske komisije iz Agencije su kazali:

“Sav popisni materijal prvo se skenira, u izvornom obliku, kakav je došao sa terena. Nakon toga prolazi kroz softverske, logičke i kontrole kontigenata čime se izbjegava svaki subjektivizam, odnosno bilo čiji uticaj na rezultate” – dodali su iz Agencije.

Na osnovu čega neko može izbrisati toliki broj ljudi koji su uredno popisani nisu precizirali, ali su napomenuli da je ukupni broj stanovnika definisan je u Metodologiji za pripremu, organizaciju i provođenje Popisa 2013. godine u BiH, u Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u BiH i gore navedenim dokumentima.

(NAP/MOJportal)