Hadžijama obezbjeđujemo sigurnost i preciznost u obavljanju hadža

409
izetkastrat

Razgovarao: Abdusamed Nasuf  Bušatlić

Za početak našeg razgovora molimo vas da ukratko predstavite vašu organizaciju?

Kastrat: Al Kiram je nezavisna organizacija za hadž i umru osnovana 2005. sa ciljem da pomogne, prije svega, Bošnjacima koji žive i rade na ovim prostorima uključujući i Švajcarsku u obavljanju obreda hadža i umre. Predsjednik organizacije sam ja,sekretar je Hamid Rašid, posjedujemo sve potrebne dozvole i dekret od strane ministarstva za hadž u Saudijskoj Arabiji još od 2008. god.,kao i posebnu dozvolu od strane IGGi Osterreich, koja je za sada izdata samo Al Kiramu i čija je visoka delegacija predvođena predsjednikom dr.Fuatom Sanacom bila ove godine u našoj organizaciji na hadžu i umri,što je za nas veliki uspjeh.
2012. Godine nakon dugogodišnje saradnje potpisan je ugovor sa IZBA (Islamskom zajednicom Bošnjaka Austrije) i sa Unionom albanskih džemata u Austriji, čime je Al KIram postao direktni i jedini partner navedenih organizacija i njihovih džemata, što je referenca najvišeg nivoa, pogotovo kada se zna da je IZBA na čelu sa predsjednikom prof.Esadom Memićem,sekretarom prof.Hasudinom Atanovićem i odborom postala najozbiljniji i najuticajni faktor u Austriji prilikom rješavanja svih važnih vjerskih pitanja. Moram pomenuti našu dugogodišnju saradnju sa Islamskom skupnosti u Sloveniji i Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj,čije su hadžije više godina odlazile na hadž u nasšoj organizaciji.

Skoro deset godina bavite se organiziranjem putovanja na hadž. Ima li razlike u organiziranju putovanja na hadž danas u odnosnu na period od prije desetak godina?

Kastrat: Na Vaše pitanje o hadžu nekad i sad mogu reći da je razlika velika, što ima pozitivnu i negativnu stranu priče. Ono što je jako bitno jeste da je znatno povećana sigurnost hadžija i sa tog aspekta razlika je fundamentalna u pozitivnom smislu. Ministarstvo za hadž je već par godina u jednom velikom poslu proširenja Haremi Šerifa,koristeći pri tome najmoderniju tehniku i sve raspoložive resurse.Modernizacija je proces koji će sigurno doprijeniti da se uslovi obavljanja obreda podignu na najviši mogući nivo.Sa druge strane ono što meni nedostaje a siguran sam i samim Mekelijama,je romantična stara Meka sa svojim starim originalnim ulicama, tijesnim sokacima,kućama i zgradama koje su sada srušene i koje su zamjenjene ogromnim betonskim blokovima-hotelima. Naravno da je sada puno lakše obaviti hadž i umru nego tada, što je i prevashodni cilj Ministarstva za hadš iako još uvijek ima dosta kritičnih tacaka i iskušenja.

Koji su izazovi organiziranja putovanja na hadž, odnosno šta biste izdvojili kao pozitivnu stranu organiziranja putovanja na hadž?

Kastrat:Hvala Allahu gospodaru svih svjetova,mi tokom svih ovih godina organizovanja odlaska na hadž i umru nismo imali većih iskušenja,sve su naše hadžije obavile hadž po svim šerijatskim propisima, letovi nisu nikad kasnili,smještaj kao i svi ostali faktori su bili na nivou,što se može zaključiti između ostalog i na osnovu anketa koje su hadžije poslije obavljenog hadža ispunjavale.Bilo je dosta ineresantnih situacija, ponekad nerazumijevanja vremena i prostora u kojem se hadžija nalazi itd.
Naveo bih jedan lijep primjer saradnje između nas organizatora i hadžija iz različitih džemata.Naime 2010. po drugi put sa nama krenula na hadž grupa hadžija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođena hafizom Azizom Alilijem.Svi obredi su obavljani zajedno i bez problema dok nije trebalo da se jedan dio puta između Muzdelife i Mine, do Džemrata pređe pješke.Grupa je imala 8 hadžija koji su došli iz svoje zemlje sa velikim zdravstvenim problemima,neki su bili u invalidskim kolicima i trebalo ih je što gurati,što nositi njihove stvari. Dobrovoljci iz austrijskih džemata su se javili bez oklijevanja da pomognu svojoj braći u nevolji tako da smo zajedničkim snagama došli do naših autobusa u Mini. Da napomenem da je u grupi bilo bivših sportista naprimjer, boksera super teške kategorije,sada invalida koje smo trebali transpotovati,jer su njihova kolica poslije stotinu metara popucala od težine i zbog lošeg kvaliteta pa ih je trebalo nositi.

Šta je to što preporučuje vašu organizaciju ljudima da bi se mogli odlučiti da sa vama putuju na hadž, koje su prednosti putovanja na hadž u vašoj organizaciji?

Kastrat Al Kiram uz Allahovu pomoć nudi hadžijama sigurnost i preciznost u obavljanju hadža ,višegodišnje iskustvo i profesionalna briga u svim aspektima obavljanja obreda hadža. Kvalitet Al Kirama je u timskom radu, koji čine: tehničkii vodići,iskusni šerijatski vodići birani od svojih organizacija i džemata , mualime, doktor sa ambulantom koji je od prvog momenata sa hadžijama,a u svakom hotelu imamo svoju ambulantu koja je 24 sata dnevno na raspolaganju hadžijama,što je zasada jedinstveno na ovim prostorima srednje Evropi i šire.Na hadžu se svakodnevno održavaju predavanja i info skupovi sa hadžijama.Sa ponosom možemo reći da su dio našeg tima i jedan veliki dio naših studenata i profesora sa fakulteta u Medini,tako da je Al Kiram spreman bez ikakvih rizika da povede na hadž i deset puta veći broj hadžija.Ja sam lično sa sekretarom Hamidom Rašidom prisutan na svakom grupnom ibadetu sa hadžijama i šerijatskim vodićima,bilo da se radi o dobrovoljnom tavafu ili noćnom namazu i naravno prilikom obavljanja svih farzova.Da navedem samo neka od imena naših hotela koje smo do sada koristili,ponekad i uz direktan let do Džede i Medine.To su Interkontinental,Elaf Taiba,Elaf al Huda,Movenpick u Mekki,Movenpick u Medini,Ramada u Mekki,Ramada u Medini,Zem-Zem Tower,Retaj,Rotana itd. Inače su hadžije smjštene uglavnom u četvorokrevetnim sobama visokog standarda u jednom tkzv.taktičkom programu..Naše hadžije uvijek imaju u paketu uključen polupansion bilo gdje da se nalaze.Pored toge dobijaju čitav niz opreme od nas kao dio usluge koje im pružamo,kao što su sportske torbe,sedžade,priručnici,10 litara Zem Zema itd.Pored hadža tokom cijele godine se organizuje odlasak na Umru uvijek u hotelima u blizini oba harema.
U nasoj organizaciji mogu putovati hadžije iz Srednje Evrope, kao i sve hadžije koje posjeduju makedonske,srbijanske pasoše, bez obzira gdje žive i rade, tj.za ove dvije grupacije nije nam potrebna boravišna viza zemalja u kojima trenutno borave.
Još samo da kažem da smo početkom januara ove godine potpisali ugovor o međusobnoj saradnji sa Bosnia Dream Tour agencijom iz Sarajeva.Naime radi se o organizovanim posjetama iz dijaspore našoj domovini BiH i Sandžaku sa akcentom na mlade,zatim organizovanje seminara,edukativnih kampova u saradnji sa našim džematima i medresama i BiH i Sandžaku,sve sa ciljem promocije naše vjere i uvezivanja naših Bošnjaka iz dijaspore sa maticom.
Na kraju ne smijem zaboraviti a da ne pomenem dugogodišnju uspješnu saradnju sa našim institucijama kao što su Preporod,Radio Bir,Akos,Bosnjaci.net,a nadam se i sa Saffom.
Zahvaljujem se Vašoj redakciji na odvojenom prostoru i vremenu sa željom da nastavimo i proširimo našu saradnju.Molim Allaha Gospodara svih Svjetova koji nam ukaza na put Istine.

izetkastrat222

izetkastrat333

izetkastrat444

izetkastrat555

izetkastrat666

izetkastra777

izetkastra888