Iranske vlasti srušile jedini sunijski mesdžid u Teheranu

124

U srijedu ujutro je, kako je objavila sunijska stranica ”Sunnionline”, u glavnom gradu Irana, Teheranu, srušen jedini sunijski mesdžid, što je, na društvenim mrežama,  izazvalo pravi val srdžbe i protesta muslimana iz cijeloga svijeta.

U Zahedanu, glavnom gradu Baluchistana, sunijski imam je uputio pismo Ali Hamneiju izražavajući svoj protest i srdžbu protiv rušenja sunijeskog mesdžida u Teheranu i to od strane gradskih vlasti potpomognutih iranskim snagama sigurnosti.

NaHachtaqu # Iran_srušio_jedini sunijski mesdžid – muslimani iz mnogobrojnih zemalja pisali su svoje komentare i protestovali protiv iranskog rušenja jedinog sunijskog mesdžida od strane iranskih vlasti, dok se u isto vrijeme grade jevrejski i kršćanski vjerski objekti, kako u Teheranu, tako i u drugim gradovima. Neviđeni vid diskriminacije nad sunijama u Iranu, najbolje govori koliko je zapravo Iran islamska država.

Premalokalnimizvorima, iranskesnagesigurnostinapalesu sunijski mesdžid u srijedu ujutro i izvršile pretres mesdžida, kao i kuće imama mesdžida, Mevlevi Ubjedullaha Musa Zade, prije nego su pristupili rušenju mesdžida.

Upismuupućenomiranskomvrhovnomvođi, Ali Hamneiju, Abdul-HamidIsmailZehi, kritikovao je spriječavanje iranskih vlasti da sunije imaju svoj mesdžid u Teheranu, dodavši: “Uokolnostimaukojimajesvijetpreplavljen ekstremizmom, takfirskimidejama, diskriminacijom i nasiljem, muslimanskom svijetu je očajnički potreban mir i tolerantan odnos. Sunije nisu očekivale da će njihov jedini mesdžid u Teheranu biti srušen i takav korak otvara prostor neprijateljima islama i zagovornicima nasilja i ekstremizma, kako bi napravili još veći razdor među muslimanima i širili duh očaja i beznađa među sunijama Irana.”

Treba kazati da su iranske snage sigurnosti prije nekoliko mjeseci bile zatvorile sunijski mesdžid u Teheranu, pa su ponovo dozvolile klanjanje u njemu, osim što je ostala na snazi zabrana klanjanja džuma-namaza i bajram-namaza.

Ovim  postupkom iranske vlasti su onemogučile svaki vid okupljanja sunija u Teheranu radi zajedničkog obavljanja namaza na jednom mjesto.

pounak2WP

 

Jedini sinijski mesdžid u Teheranu prvobitno je u januaru ove godine zatovre od strae iranskih vlasti.