Isto što je radio u Vitezu: HVO je izvodio terorističke napade kamionima bomboma i u Mostaru

699

Ovih dana je objavljeno više tekstova o terorističkom napadu kojeg je izveo HVO 18. aprila 1993. godine u Vitezu. Tog dana HVO je izveo napad na Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom ekspliziva. Taj napad je u Hagu proglašen terorističkim djelom. Međutim, HVO je slične napade izvodio i na drugim mjestima, naročito u Mostaru gdje je izveo najmanje tri takva napada.

Prvi napad cisternom napunjenom eksplozivom u Mostaru, HVO je izveo 03.04.1992. godine kada su parkirali cisternu pored zida kasarne “Sjeverni Logor” u Mostaru. Zvanično, u eksploziji su smrtno nastradali jedan vojnik JNA i tri slučajna prolaznika, civila, te je ranjeno na desetke građana koji su živjeli preko puta kasarne.

Prvi teroristički napad kamionom bombom na Bošnkake u Mostaru HVO je izveo u maju mjesecu 1993. godine. U tom napadu, cisternu punu eksploziva, guraju prema Starom Mostu, u želji da ga sruše, a isti je u to vrijeme, u vrijeme početka sukoba ARBiH i HVO-a bio jedina komunikacija lijeve obale Mostara i dijela desne obale koja je bila pod kontrolom ARBiH.

Pripadnici Armije RBiH su osujetili taj napada tako što su uništili cisternu RPG-om 50-ak metara od Starog Mosta. Na svu sreću, povrijeđenih nije bilo.

Drugi teroristički napad je uslijedio u junu mjesecu 1993. godine, kada HVO po sličnom scenariju, gura cisternu sa explozivom na prve linije ARBiH preko puta mostarske gimnazije, sa željom da ovladaju džepom na desnoj obali Neretve, kojeg su branili pripadnici ARBiH.

Pripadnici ARBiH su uočili cisternu i ista cisterna je pogođena i skrenula je u zgradu Privredne banke, koja je u ekspoziji totalno uništena. Međutim, kontra detonacija nanosi velike žrtve snagama HVO-a koji su grupisani čekali eksploziju kako bi izveli napad na položaje ARBiH.

Danima nakon tog terorističkog napada, snage UN-a su skupljale leševe bojovnika HV i HVO na mostarskom Bulevaru.

Kasnije su prešli na metodu guranja kamionskih guma napunjenih eksplozivom niz brdo Hum, u čijem podnožju su bile prve linije odbrane ARBiH i bošnjačko naselje Donja Mahala.

(Saff / Armijrbih.net)