SAFF

Jevrejski profesor i istraživač holokausta: Izrael je pokrenuo genocidnu kampanju u Gazi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Profesor sa Odsjeka za jevrejsku istoriju na Univerzitetu Wake Forest u saveznoj američkoj državi Južnoj Karolini Barry Trachtenberg izjavio je da je Izrael od 7. oktobra prošle godine pokrenuo genocidnu kampanju uništavanja protiv Palestinaca u Pojasu Gaze.
Trachtenberg je američki Židov i istraživač na polju holokausta i genocida, a u razgovoru za Anadoliju je govorio o izraelskim napadima na Gazu i suđenju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Trachtenberg je naveo da je Izrael nakon Hamasovog napada 7. oktobra počinio izuzetno nesrazmjerno nasilje nad civilnim stanovništvom u Gazi, te da izraelski lideri ne samo da su ciljali odgovorne za napade 7. oktobra, već su odgovornim smatrali i sve Palestinci koji žive u Pojasu Gaze.

– Na taj način su pokrenuli genocidnu kampanju istrebljenja, ne samo da su ubili najmanje 29.000 Palestinaca i ranili desetine hiljada drugih, već i namjerno djeluju na uništavanje uslova za održavanje života. Njihova praksa jasno seže do genocida. To je u kombinaciji sa širokim spektrom izjava izraelskih zvaničnika da će u potpunosti provesti korake da sve Palestince pozovu na odgovornost, da nema nevinih Palestinaca i da će svi Palestinci platiti cijenu za napade 7. oktobra – rekao je on.

Ističući da je jedan od glavnih razloga izraelskih genocidnih napada na Palestince, mimo međunarodnog javnog mnijenja i zakona, njihova “cionistička ideologija”, Trachtenberg je naglasio da Izraelci okupirane palestinske teritorije vide kao vlasništvo i vječnu domovinu jevrejskog naroda.

– Dakle, svi drugi nejevrejski narodi na tom području se vide kao neprijatelji te cionističke vizije. Trenuci krize poput ovih su zapravo samo pokušaji daljeg čišćenja zemlje od Palestinaca. Ono što vidimo sada, za razliku od Nakbe iz 1948. i ekspanzija Izraela iz 1967. godine, jeste to da su oni pokrenuli i genocidnu kampanju da potpuno unište palestinski narod, posebno onaj koji je trenutno u Gazi – rekao je Trachtenberg.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA