Italija će novčano kažnjavati spašavanje migranata i izbjeglica

574

Italijanska vlast namjerava kažnjavati nevladine organizacije koje budu spašavale migrante i izbjeglice iz čamaca i brodova kojima se prevoze do Evrope, piše britanski list The Guardian. Kazna će iznositi do pet i po hiljada eura po spašenom migrantu ili izbjeglici koji dospije na italijansku obalu.

Organizacije koje se bave pomaganjem migrantima i izbjeglicama su poručili da im ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini “objavljuje rat”.

Uredba koju je predložio Salvini će biti razmatrana na Vladi u narednih nekoliko dana, nakon čega će biti proslijeđena Parlamentu. Raspon kazne će biti od tri i po do pet i po hiljada eura.

Ovom uredbom bi se proširile nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti migracija. Da se uredba primjenjivala u prethodne tri godine, na primjer nevladina organizacija Médecins Sans Frontières bi morala platiti 440 miliona eura za 80.000 spašenih ljudi.

“Ova uredba ugrožava pravne principe i moralnu obavezu spašavanja ljudi. To bi bilo isto kao da kaznite vozača ambulantnog vozila što prevozi pacijenta”, naglasila je predsjednica Médecins Sans Frontières Claudia Lodesani.

The Guardian je podsjetio na stav Salvinija da Italija neće prihvatiti spasilačke brodove na kojima se nalaze migranti i izbjeglice. Zbog toga su druge evropske zemlje prihvatile te brodove.

Lodesani smatra da Italija umjesto što se bavi kriminalizacijom nevladinih organizacija koje spašavaju migrante i izbjeglice, bi trebala oplakivati tragedije koje se dešavaju na moru.

Samo prošlog petka, 10. maja se na Mediteranu utopilo 70 ljudi koji su pokušavali iz Libije doći do Europe, navodi The Guardian.