Kako Dodik udružuje snage sa desničarskim liderima u EU: Spremanje srpske dijaspore za izbore za Evropski parlament

1101

Prema nezvaničnim saznanjima, srpski član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik trebalo bi u narednim mjesecima da se sastane sa evropskim političarima – premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom unutrašnjih poslova Italije i liderom “Lige” Mateom Salvinijem, kako bi razgovarali o načinima za uspostavljanje “bliske saradnje”.

Dodik je, navodi list “Danas”, u kontaktu i sa Stivom Benonom, glavnim strategom kampanje predsjednika SAD Donalda Trampa i pokretačem tink-tenka “Pokret”. Benon, navodno, želi da Dodikova partija bude dio “Pokreta”.

Kako za Sputnjik ocjenjuje historičar i politički analitičar Dragomir Anđelković, ono što je zajedničko Orbanu, Salviniju, Dodiku i mnogim drugim evropskim liderima, jesu suverenizam i bliskost nacionalnim vrijednostima.

– Štaviše, u mnogim evropskim krugovima Dodik se prepoznaje kao neko ko je prvi na veliku scenu vratio takve vrijednosti, mnogo prije nego što je takav pokret počeo da dobija ozbiljniji zamah u Evropskoj uniji. Ono što je slično svim tim liderima jeste želja da se sopstvene države ojačaju i da ne robuju bilo kakvim mondijalističkim konstrukcijama, već da budu u funkciji nacije i građana – objašnjava Anđelković.

Anđelković vjeruje da je vrlo realno da se uspostavi ozbiljna saradnja Dodikovog SNSD-a i partija i pokreta koje predvode Salvini, Orban i Stiv Benon.

– Ne treba zaboraviti da je srpska dijaspora vrlo brojna u Evropskoj uniji, mnogi građani srpske nacionalnosti su državljani zemalja EU i imaju pravo glasa. Takođe, mnogi od tih ljudi vrlo često, bez obzira na to da li su iz Srbije, Crne Gore ili Republike Srpske, u Dodiku vide nekoga ko je oličenje nacionalnih vrijednosti i nacionalnog kursa. Zbog toga njegov stav može bitno da usmjeri glasačka opredjeljenja srpske dijaspore i toga su vrlo svjesni predstavnici suverenističkih snaga u Evropskoj uniji koji se sada bore za svaki glas – ukazuje Anđelković.

Na pitanje da li bi Dodikova saradnja sa Orbanom, Salvinijem i Benonom pomogla da SNSD postane vidljiviji na evropskoj političkoj sceni i da li bi takav potez ojačao njegove pozicije u samoj BiH, Anđelković kaže da su pozicije Milorada Dodika već bitno jače nego ranije.

– Mnogi političari u evropskim zemljama prepoznaju u Republici Srpskoj taj suverenistički zamah kojem oni sada prilaze, a Dodika u tim krugovima doživljavaju kao autentičnog zastupnika nacionalnih vrijednosti na Balkanu, nekoga ko im je najbliži u pogledu poštovanja kršćanskog naslijeđa i tradicija nacionalne države… Dakle, njegova pozicija je već jača, a mislim da će znatno ojačati u ovom periodu pred izbore za Evropski parlament, a i nakon njih ukoliko te snage postignu značajniji rezultat kao što se očekuje – smatra Anđelković.

Komentarišući mogućnost da dio “Pokreta” Stiva Benona, pored SNSD-a, bude i Hrvatsko-demokratska zajednica BiH, koju predvodi Dragan Čović, Dragomir Anđelković kaže da je to pitanje kršćanske solidarnosti.

– Benon vrlo drži do toga da je Evropa kršćanski utemeljena, da njena tradicija datira iz nekih minulih vremena i da se ne može sve svesti na postmoderne mondijalističke vrijednosti. U takvom kontekstu bitna mu je saradnja sa naglašeno kršćanski orijentisanom strankom Hrvata u BiH i sa Dodikovom strankom koja je svakako odraz nacionalno-suverenističkog opredjeljenja. Svakako da tako nešto može da ojača položaj Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i generalno – ocjenjuje Anđelković.

Sa druge strane, dodaje sagovornik Sputnjika, takav kurs SNSD-a bitan je za jačanje veza sa Džonom Boltonom, Trampom i predstavnicima vrlo uticajnih evangelističkih i drugih protestantskih denominacija u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su od velikog značaja za Trampa.

– Povezivanje sa konzervativnim, kršćanskim crkvama u Americi može bitno da ojača poziciju i Republike Srpske i samog Dodika – zaključuje Dragomir Anđelković.

Kako je najavljeno, osnivačka skupština Benonovog “Pokreta” biće održana u martu, a jedan od ciljeva te organizacije je okupljanje desnih snaga u trci za dobijanje mandata na majskim izborima za Evropski parlament.