Kina angažirala milion špijuna da “žive” sa porodicama ujgurskih muslimana

352

Od početka prošle godine ujgurske porodice u Xinjiangu dužne su pozvati vladine službenike u svoje domove, pružiti im informacije o njihovom životu i političkim pogledima i poštivati ​​političku indoktrinaciju, piše britanski Independent.

Kina je rasporedila više od milion špijuna (većinu muškaraca koji pripadaju hanskoj etničkoj većini u zemlji), koji svaka dva mjeseca borave u ujgurskim domaćinstvima, kao dio onoga što se naziva programom “Upariti i postati porodica”.

– Tokom posjeta, službenici – špijuni (koje vlada predstavlja kao “rođake” porodica koje prate),rade, jedu i često dijele krevet sa svojim “domaćinima”, rekao je jedan službenik Komunističke partije za Radio Slobodna Azija.

Često se dogodi situacija da kineski špijun spava u istom krevetu sa ženskim članovima porodice koja ga “ugosti”.

‘Oni ostaju s uparenom rodbinom dan i noć’, kaže spomenuti službenik, koji nadgleda 70 do 80 porodica u okrugu Yengisar.

Tvrdi da nikada nije čuo za bilo kojeg službenika koji je pokušao iskoristiti ili seksualno zlostavljati nekoga s kim su boravili, te je dodao da se “sada smatra normalnim da žene spavaju u istim posteljama sa svojim uparenim muškim rođacima”.

Osim spomenutih perverznih represija, kineški špijuni tokom boravka u ciljanim porodicama bilježe svaku vrstu ponašanja. Naprimjer, ako neko od ujgurskih muslimana odbije ponuđenu cigaretu, alkohol, svinjetinu, to se smatra dovoljnim razlogom da se proglasi ekstremistom. Isti je slučaj ako službenik – špijun evidentira da su muslimani klanjali, učili ili posjeduju Kur'an i slično.

Kineska vlada ovaj strašni program predstavlja kao dobrovoljni, međutim kineski muslimani su svjesni da svako odbijanje bilo koje državne inicijative može dovesti do toga da se markiraju kao potencijalni ekstremisti, a zbog čega mogu završiti u logorima.