Kuvajtski političar upozorio da zaljevske zemlje očekuje velika nestabilnost

32

„Stvari u regiji se odvijaju ubrzano i dešava se eskalacija sa obje suprotstavljene strane: Sjedinjene Države i Britanija ne prestaju sa slanjem dodatnih snaga u regiju; iz kampova šiijskih militanata Hašda, u intervalima se šalju prijeteće poruke, a svjedoci smo i da se pokušava udahnuti život u ISIL u Iraku i Jemenu – sve u korist planova sistrematske fragmentacije arapske regije“, kazao je kuvajtski politički aktivist i advokat Nasir ed-Duvejla.

Duvejla smatra da Iran želi što prije okončati krizu nastalu nametanjem američkih sankcija, koje predstavljaju veliko finansijsko i ekonomsko opterećenje za iranski režim; Saudijska Arabija ne želi rat dok se ne završi sezona hadža; Sjedinjene Države ne žele rat dok se ne formira nova izraelska vlada, nakon novih izbora zakazanih za oktobar; Iran eskalira sukob u Jemenu; a Arapi šute i trpe.

„Jasno je da se Iran neće povinovati pritiscima. To je režim koji je dobro naučio da „pleše na ivici provalije“ i dobro poznaju granice do kojih može ići s eskalacijom. Druge zemlje u regiji ne znaju kako da igraju tako rizičnu igru, zato vidimo da Iran poduzima korake kao što su obaranje američkog špijunskog drona ili zarobljavanje britanskog tankera, dok druge zemlje u regiji izigravaju „mudrog starca“ koji kontrolira živce i reagira staloženo“, kazao je ovaj kuvajtski političar.

No, smatra, bez obzira na to koliko se zemlje u regiji suzdržavale i djelovale staloženo, stanje u Zaljevu u jednom momentu će krahirati, stoga predlaže arapskim zemljama u regiji da gledaju vlastite interese i da se ponašaju u skladu s tim. „Zaoštravanje odnosa sa Iranom može dovesti do nuklearne katastrofe kakva je bila ona u Černobilu, usljed čega se desila ekološka katastrofa velikih razmjera, a desetine hiljada ljudi su osjetili direktne posljedice. Budućnost naših generacija zavisit će od nuklearne sigurnosti u iranskim nuklearnim postrojenjima koja se nalaze na desetinama lokacija širom te zemlje.“

Stoga je, zaključuje Duvejla, najbolje da „Kuvajt, Katar i Oman započnu pregovore sa Iranom s ciljem da uvjere iranski režim da obustavi rad nuklearnih postrojenja i premjesti iz njih nuklearno gorivo, a zauzvrat bi ove zemlje osigurale Iranu energetske potrebe.“

Svoje razmišljanje kuvajtski političar završio je riječima: „Ako se Izrael umiješa, čitava regija i stanovništvo Zaljeve bit će uništeni.