Lijep govor o Kur'anu na dodjeli Oscara /VIDEO/

2565

Ovogodišnji dobitnik Oscara u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova je britanski film “Bijele kacige”. Film prokazuje “opasan rad volontera koji hrabro, dok padaju bombe, spašavaju civile u krvoproliću u Siriji”. 

“Film sam po sebi i nije pravi dokumentarac. Sve snimke korištene u filmu su proizveli pripadnici Bijelih kaciga i od njih filmska ekipa produkcijske kuće Netflix sastavila film, a da nitko od njih nije snimio bilo koju od takozvanih scena spašavanja”, navodi se u opisu filma. 

“Syria Civil Defence”, poznatiji “Bijele kacige” su iz ruševina Halepa i drugih sirijskih gradova neumorno izvlačili preživjele ispod ruševina zgrada koje su gađali Asadovi i ruski avioni. U tim operacijama spašavanja poginuo je veliki broj pripadnika “Bijelih kaciga”.

Reditelj Orlando von Einsiedel je na dodjeli Oscara pročitao poruku kamermana Khaleda Khateeba kojem nije dozvoljeno da otputuje u Ameriku na dodjelu nagrade. U toj poruci se navodi da su inspiraciju za svoju misiju našli u Kur'anu. Reditelj je citirao dio ajeta iz Kur'ana: “Ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet”.