Mediji optužuju Rijad da priprema pogubljenje islamskih učenjaka nakon ramazana

1917

Saudijske vlasti se spremaju da osude na smrt i pogube trojicu istaknutih učenjaka ubrzo nakon ramazana, navodi britanski portal Middle East Eye u ekskluzivnom izvještaju.

Ova trojica učenjaka su Salman al-Ouda, Awad al-Qarni i Ali al-Omari.

U izvještaju se navode informacije koje je portal dobio od dva vladina izvora i jednog srodnika ovih propovjednika.

Saudijske vlasti su uhapsile trojicu učenjaka u septembru 2017. godine, u sklopu kampanje hapšenja propovjednika, učenjaka i kreatora javnog mnijenja, te pokrenule suđenje u tajnosti, na kojem je državno tužilaštvo tražilo da se njima trojici izrekne smrtna kazna zbog optužbi za terorizam.

Trojica učenjaka trenutno čekaju suđenje pred Specijalnim kaznenim sudom u Rijadu.

Ročište je bilo zakazano za 1. maj, ali je odgođeno na neodređeno vrijeme.

“Oni neće čekati da pogube te ljude nakon što smrtna kazna bude donesena”, rekao je jedan od vladinih izvora za MEE.

Nekoliko sati prije objavljivanja izvještaja na britanskom portalu MEE, saudijska grupa aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl) objavila je na svom Twitter nalogu sljedeće: “S obzirom na to da se odugovlači sa suđenjem i oslobađanjem šejhova Salmana al-Oude, Awada al-Qarnija i Alija al-Omarija, sve su veći strahovi da se vlasti pripremaju za nešto što bi moglo biti čak i smaknuće pod lažnim optužbama da su teroristi.”

U februaru je advokatski tim Al-Oude izrazio bojazan da će ovaj saudijski propovjednik biti osuđen na smrt.

Advokati Jessica Finelle i Francois Zimeray potvrdili su, u svom saopćenju objavljenom u Parizu, da suđenje ovom saudijskom učenjaku potpada pod okvire politike sudskog progona koju saudijske vlasti provode protiv intelektualaca koji ostvaruju svoje pravo na slobodu izražavanja i mišljenja.

Frankofonsko društvo za ljudska prava izjavilo je sredinom ovog mjeseca kako je od povjerljivih izvora saznalo da saudijske vlasti namjeravaju izvršiti pogubljenje aktivista za ljudska prava i učenjaka koji su odvedeni u zatvore u različitim periodima.

U saopćenju se dodaje da saudijske vlasti namjeravaju izvršiti pogubljenja poslije mjeseca ramazana i Ramazanskog bajrama, nakon što zatvorenici budu osuđeni na temelju optužbi za terorizam i ugrožavanje nacionalne sigurnosti kraljevine.

Karen Attiah, urednica lista The Washington Post, objavila je na Twitteru da se Saudijska Arabija, gotovo osam mjeseci od ubistva Jamala Khashoggija, sprema za smaknuće učenjaka Salmana Al-Oude, kojeg je nazvala ocem svog prijatelja Abdullaha al-Oude, zajedno s ostalim umjerenim saudijskim učenjacima.

Izvor: Al Jazeera