“Niko osim mene nije želio kazati Krajišniku da je Milošević dao Sarajevo: kad sam mu rekao, onesvijestio se”!

2346

Nebojša Vujović, nekadašnji diplomata SR Jugoslavije u Washingtonu, koji je bio član delegacije te države na mirovnim pregovorima u Daytonu, napisao je knjigu pod naslovom “Posljednji let iz Dejtona” u kojoj opisuje burne događaje koji se odvijali tokom mirovnih pregovora u američkoj vojnoj bazi u novembru 1995.godine.

Dnevni list “Politika” prenosi dio iz knjige u kojem Vujović piše o pregovorima oko budućeg statusa Sarajeva na kojima je bio svjedok i učesnik.

“Milošević je uradio sve što su Amerikanci sugerisali i podsjetio je da je održao svaku svoju riječ, da je sve ispunio, a da je sada na muslimanima da urade svoje i da konačno pristanu. Kirstofer (državni sekretar SAD) je tada zatražio od Miloševića jedan simboličan gest i ustupak, a to je da se Muslimanima daju brda oko Sarajeva sa kojih su srpske snage pucale na Sarajevo. Milošević je rekao: “U redu. Daću. Ali, neka to bude posljednja stvar koju od nas traže”. Voren Kristofer, američki državni sekretar, je na to rekao da ne zna da li će to biti posljedni zahtjev muslimana, ali naglasio je da će to sigurno biti posljednji zahtjev kojeg će on prenijeti u njihovo ime”.

Nebojša Vujović piše da je nastao problem kada je tu informaciju trebalo prenijeti delegaciji Srba iz BiH, čiji predstavnici nisu prisustvovali tom razgovoru. Milošević je tada naredio Milanu Milutinoviću, ministru vanjskih poslova SRJ, da Momčilu Krajišniku prenese vijest o ustupanju Sarajeva Federaciji BiH. No, Milutinović nije želio da izvrši taj zadatak, pa je autoru knjige, diplomati kojem je bio nadređen rekao: “Nebojša, ti ćeš otići kod Krajišnika da mu to kažeš, ja ne mogu”.

“Otišao sam kod Krajišnikove sobe i pokucao mu na vrata”, sjeća se Vujović, kojeg je Krajišnik upitao šta ima novo.

“Na zahtjev Vorena Kristofera, Milošević je dao Vogošću i brda oko Sarajeva Muslimanima. Kristofer je to tražio u njihovo ime, s obzirom na veliku simboliku i političku važnost za muslimane, jer se sa tih brda pucalo po Sarajevu”, odgovorio je Vujović.

Tog trenutka Momilo Krajišnik je pao kao svijeća, udario je glavom o pod i povrijedio se. Vujović piše da mu je dao čašu vode i zvao medicinsku ekipu da pomogne tadašnjem predsjedniku Skupštine Republike Srpske.

(Politika / SB)