Ohrabren međumuslimanskim ratovima i fitnama Izrael kreće u novu okupaciju Gaze

2909

Ohrabren međumuslimanskim ratovima na Bliskom istoku i haosu koji vlada među muslimanima u svijetu, Izrael šalje sprema svoju vojsku za kopnenu invaziju na Gazu.Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je jučer da je ” došlo vrijeme da se ‘skinu rukavice’ kad je u pitanju palestinska organizacija Hamas. On je to rekao prije početka vojnih konsultacija s bezbjednosnim zvaničnicima u Tel Avivu, na dan kada je Izrael započeo veliku ofanzivu na pojas Gaze.
“Hamas je izabrao da eskalira situaciju i platiće visoku cijenu za to”, upozorio je Netanijahu.
Portparol vojske, potpukovnik Piter Lerner je rekao da su “oni (Hamas) izabrali pravac eskalacije”, i da će se “akcija nastaviti sve dok budemo smatrali da je neophodna. Mi ne očekujemo da ta misija bude kratka”.
Svi su izgledi da je Izrael odlučan da ponovo okupira Gazu. Ovo je za njih najbolji trenutak za poduzimanje jedne takve operacije. U komšiluku imaju velikog saveznika, svog čovjeka i diktatora porobljenog Egipta generala Sisija.
Benjamin Netanijahu je nedavno u intervjuu za američke medije rekao da je Izrael prezadovoljan trenutnim međumuslimanskim ratom u Iraku, Siriji i Jemenu. Sada se vidi i zašto je prezadovoljan. Pred palestinskim narodom u Gazi se dani velikih iskušenja. Cionistima su oči krvave, željni su palestinske krvi.