Pakleni plan KGB-a za BIH: “Putinov čovjek najavio još bliže odnose s Republikom Srpskom”

1367

Bivši oficir ruske sigurnosne službe KGB-a koji slovi za osobu od najvećeg povjerenja Vladimira Putina stigao je u Banju Luku gdje je govorio o odnosu s RS za koji kaže da je gotovo genetski.

Guverner Sankt Peterburga i jedan od najutjecajnijih političara u Rusiji Georgij Poltavčenko najavio je u petak u Banjoj Luci jačanje odnosa Rusije i entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini čije vlasti predvođene Miloradom Dodikom agresivno promoviraju separatističku politiku i prijete odcjepljenjem od BiH.

Bivši oficir ruske sigurnosne službe KGB-a koji slovi za osobu od najvećeg povjerenja Vladimira Putina u Banju Luku je doputovao upravo na poziv predsjednika RS-a Dodika.

Tamo boravi dva dana a povodom njegova dolaska upriličen je i forum o “strateškim odnosima” RS i Sankt Peterburga. Taj grad je već godinama neka vrsta Dodikove spone s Putinovom administracijom, a on je tamo otvorio i posebno predstavništvo RS.

Posljednji boravak u Sankt Peterburgu u maju ove godine Dodiku je bila prilika za direktni susret s Putinom na marginama tamošnjeg redovitog Međunarodnog gospodarskog foruma. Dodik je nakon toga izjavio kako je od ruskog predsjednika dobio uvjeravanja o njegovoj “snažnoj podršci” RS i Daytonskom sporazumu.

Poltavčenko je u govoru koji je održao na banjolučkom forumu kazao kako se tamo osjeća kao kod kuće iako nije posebice insistirao na političkim temama.

“To je odnos koji datira od predaka, gotovo je genetski i dugujemo ga slavenskom bratstvu”, kazao je Poltavčenko dodajući kako ruske regije sa zadovoljstvom surađuju sa RS dok Bosnu i Hercegovinu gotovo nije ni spomenuo.

Najavio je kako će promicati kontruktivni dijalog i suradnju koji već postoje najavivši provedbu projekta gradnje kaskadnih hidroelektrana u kojemu će sudjelovati ruski “Rakurs inženjering”.
Dodik je pak ovu priliku iskoristio kako bi održao predavanje o globalnim političkim kretanjima pri tom upadljivo nastojeći poticati rusofilske osjećaje ističući kako je važno održati veze s Rusijom u vrijeme polarizacije diljem svijeta.

“Neki žele prikazati svaki kontakt s Rusijom kao maligni. To su gluposti koje treba odbaciti”, kazao je Dodik.

Termin “maligni utjecaj” u komentiranju ruske politike u BiH koriste upravo predstavnici američke administracije poput veleposlanice SAD-a u BiH Maureen Cormack.

“Njihovog (ruskog) skrivenog utjecaja uopće nema”, ustvrdio je Dodik dodajući kako se u RS-u ne žele odvojiti od svojih prijatelja kakvi su Rusi za koje je ocijenio kako imaju fer i korektan stav u potpori Daytonskom sporazumu za razliku od zapadnih država za koje je ocijenio kako pokušavaju potkopati poziciju RS zajamčenu ustavom.

Principijelni stav Moskve, elaborirao je Dodik, omogućuje RS da i ona čvrsto inzistira na svojim stajalištima.

(HINA / SB)