Pozadina vježbe “Slovenski štit”: Vojnu intervenciju Srbije na Kosovo ili BiH NATO ne bi mogao spriječiti

560

Zajednička vojna vježba “Slovenski štit 2019.” na kojoj Rusija i Srbija testiraju svoje protuzračne kapacitete još jedna je u nizu provokacija s kojom Rusija najavljuje svoje čvršće vojno prisustvo u regionu.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović u razgovoru za Faktor ističe kako je indikativan podatak da se pripadnici PVO Vojske Srbije obučavaju na najsavremenijim protuzračnim sistemima današnjice kao što su raketni kompleksi ZSR S-400 Triumph/SAM-21 Growler i Pantsir S1/SA-22 Grayhound.

-To govori samo da se sprovodi vojna saradnja u smislu interoperabilnosti tako da pomenuti PZO sistemi ne moraju biti stacionirani u Srbiji, ali se mogu vrlo brzo rasporediti i staviti u funkciju. Šta predstavlja ovakva vrsta vježbi i zajedničke vojne saradnje u oblasti protuzračne odbrane između Srbije i Rusije najbolje govori podatak da je Vojska Jugoslavije tokom NATO udara 1999. godine oborila za radar nevidljivi STEALTH taktički lovac F-117 Night Hawk- podsjeća Ahatović.

Protuavionski radarsko-raketni sistem S-400 je nakon uvođenja u operativnu upotrebu, pored nuklearnog oružja, postao najznačajnije strateško oružano sredstvo za odvraćanje od agresije sa kojim raspolaže Ruska Federacija.

– Osmatračkoj radarskoj mreži koja djeluje u okviru diviziona, dovoljno je 12 sekundi rada da u pokretu otkrije 200 ciljeva na visinama od 25 do 100.000 metara i na daljinama od 600 km. Kompletan sistem može da gađa ukupno 48 ciljeva u zraku bilo da se radi o avionima, STEALTH avionima, raketama zemlja zemlja ili krstarećim projektilima na daljinama od 200 km sa 96 raketa, dakle po dvije rakete za svaki cilj. Opaljenje raketne salve svih 96 raketa, kompletan divizion vrši za manje od 90 sekundi. Tačnost prvog pogodka rakete je 98%. S-400 se bazira na porodici raketa tipa Fakel brzine do 4 maha koje u zavisnosti od tipa imaju domet od 200 do 400km, a pridodat mu je potpuno novi radarski kompleks u odnosu na stari sistem S-300 kojeg čine digitalizirani 3D aktivno-fazni svevisinski osmatrački radar ciljeva na velikim visinama 96N6E/Thomb Stone dometa emitovanja i otkriva ja ciljeva na 300 km na visinama od 100 km, novi akvizicijski nišanski radar za praćenje ciljeva 92N6E/Grave Stone i njegova verzija za osmatranje nisko letećih objekata V60E6M/Grave Stone B na 24 metarskom stubu dometa emitovanja 400 km. Pored toga u sastav diviziona ulazi i poboljšani osmatrački i akvizicijsko nišanski 3D radar 91N6E1/Big Bird B dometa emitovanja od 600 km i digitalizirani mobilni komandno-operativni centar 55K6E-

Nadalje smatra, da je dopremanje PZO kapaciteta ovakvih tehničko-taktičkih karakteristika i borbenih mogućnosti, vježbanje na tim sistemima i uspostava, obuka i održavanje nivoa upotrebljivosti ukupnih kapaciteta interoperabilnosti PZO sistema Srbije sa Ruskom Federacijom je više nego očigledna provokacija usmjerena prema Sjevernoatlanskoj vojnoj alijansi.

-Rezultat takve saradnje je mogućnost brzog zatvaranja ovog djela zračnog prostora Europe za djelovanje zračnih koridora NATO-a i uspostava strateške prednosti u kontroli zračnog prostora ukoliko želite vojno djelovati na kopnu. Ako, primjera radi, krene vojna intervencija Srbije uz podršku Rusije na Kosovu ili u BiH, brzim razmještanjem ovako sofisticiranih kapaciteta protuzračne odbrane spriječit će se svaka mogućnost vojne intervencije NATO-a koja obično kreće sa zračnim udarima- upozorava Ahatović.

(Faktor.ba)