Predsjednik Crne Gore: Srbi su počinili genocid u Srebrenici, to je strašan zločin

250

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da je zvanični stav Podgorice po pitanju Srebrenice identičan stavu Savjeta Evrope, koji 11. jul obilježava kao Dan sjećanja na genocid u tom gradu, i da će i on i ove godine prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice sa istim osjećanjem žaljenja i tuge.

– Za razliku od nekih crnogorskih opozicionih partija, zvanična Crna Gora nema dilemu da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid – rekao je Vujanović.

Uoči dolaska u Srebrenicu na obilježavanje 20. godišnjice od zločina, Vujanović je u intervjuu za sarajevski magazin Dani rekao:

– U Srebrenicu ove godine idem sa istim osjećanjem koje sam imao i 2010. kada sam posjetio Potočare: sa velikim žaljenjem i tugom jer se krajem XX vijeka u Evropi dogodio takav strašan zločin; istovremeno, odlazim sa osjećanjem dubokog poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama srebreničkog genocida.

Ovo govorim ne samo kao predsjednik Crne Gore, nego i kao čovek koji se nada i veruje da se ono što se dogodilo u Srebrenici neće ponoviti. Nikome i nikada! – rekao je Vujanović.

Tanjug