Premijer Binali Yildirim najavio da će Amerika morati isporučiti Fetullaha Gulena

724

Na press konferenciji održanoj ispred zgrade Parlamenta Republike Turske u Ankari, premijer Turske Binali Yildirim izjavio je da izdajnik ne može imati čin generala, pukovnika, poručnika, vodnika, izdajnik je izdajnik i oni nemaju ništa časno što vojska Turske predstavlja. Dalje je premijer Yildirim dodao da je ponosan na narod Turske, na jedinstvo koje je turski narod pokazao skupa s medijima, na jedinstvo svih političkih partija i dodao da je 15. Juli 2016. godine dan pobjede turske demokratije. Manja grupa odmetnutih oficira odane terorističkoj organizaciji FETO, na čijem čelu stoji Fetullah Gulen je sprijećena u namjeri da izvrši državni udar. Na pitanje novinara hoće li Turska i zvanično tražiti izrućenje Gulena od strane SAD-a, premijer Yildirim je otvoreno odgovorio da Turska Fetullah Gulena proglasila teroristom i da država koja ne bude sarađivala s Turskom u borbi protiv ove terorističke organizacije nije prijatelj Turske i turskog naroda.

Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu je rekao da je turski narod ispisao legendu i da će Turska zlatnim slovima upisati imena šehida koji su dali živote za odbranu slobode Turske i turskog naroda.

U ovim trenutcima nastavlja se akcija hapšenja vojnik odanih organizaciji FETO, među uhapšenima ima profesionalnih vojnika od najvećeg do najnižeg čina. Broj privedenih vojnika sada iznosi 2839.

Vlasti Grčke se oglasile da su spremni da isporuče 8 odbjegli izdajnika koji su sinoć pobjegli helikopterom Sikorsky u područje Grčke.

Vijest preuzeta od http://www.yenisafak.com/