Profesorica Edina Bećirević upozorava: Dodik i vlast u RS se spremaju za rat!

4347

Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije dr. Edina Bećirević upozorava da usvajanje Nacrta zakona kojim se predviđa uspostavljanje rezervnog sastava policije u RS-u je “do sada najjasniji znak da Milorad Dodik i vlast u RS-u preduzimaju ozbiljne korake ka secesiji i spremaju se za eventualnu ratnu opciju”.

“Dodikova secesionistička retorika se već previše dugo u liberalnom dijelu međunarodne zajednice tumači samo kao retorika. U tom maniru je i reakcija OHR-a da im je “razlog za postojanje rezervnog sastava policije nejasan”.  U danu kad Skupština RS-a usvaja Nacrt zakona koji nas vodi korak bliže ka ratu, Dodik je u Beogradu na skupu podrške Aleksandru Vučiću; po ko zna koji put ponavlja da je RS država, a Aleksandar Vučić obećava bolju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom! Identičnu duplu retoriku je u odnosima Miloševića i Karadžića, nažalost, dugo prihvatala međunarodna zajednica prije i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nevjerovatno je, dodaje, kako “tako bliska tragična historija liberalnom dijelu međunarodne zajednice ne znači ništa.

Dodik već dugo grubo krši Daytonski mirovni sporazum, ali odluka o uspostavljanju rezervnog sastava policije u RS-u je alarm za uzbunu i konačni dokaz da se ni Vučić, ni Dodik ne šale sa ratnim planovima“, objašnjava profesorica Bećirević za Radiosarajevo.ba.