Šahović: Formiranje turske nacionalne manjine je korist za sve

187

Predsjednik Udruženja Alija Šahović ubeđen je da će koristi od zvaničnog formiranja turske nacionalne manjine u Srbiji imati stanovnici cijele zemlje, a pogotovo Sandžaka, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

– Kada Srbija prizna tursku nacionalnu manjinu, to će srušiti sve predrasude Turske prema Srbiji, ako one uopšte postoje. Osim toga, veoma važan je i ekonomski aspekt. To je najbolje ilustrovati na primjeru Prizrena u kojem živi dosta Turaka, a u koji je ova zemlja investirala milione evra i ekonomski ga preporodila – naglašava Šahović.

Za formiranje nacionalne manjine u Srbiji i formiranja posebnog biračkog spiska potrebno je da se 300 osoba izjasne kao Turci, popune zahtjeve i oni se potom sudski overe.

U Udruženju Turaka kažu da će to biti lak zadatak, jer prema njihovim riječima, u Srbiji živi nekoliko hiljada pripadnika tog naroda.

Najviše ih je u Sandžaku, a nekoliko stotina ih živi i u Preševskoj dolini.

– U mom selu Biljača ima tridesetak kuća sa oko 180 članova. Svi mi se deklarišemo kao Turci, podržavamo ovu ideju i priključili smo se akciji – kaže Ćani Bilać.

Na optužbe koje stižu iz bošnjačkog korpusa da prikupljanjem potpisa dijele Bošnjake i urušavaju im nacionalni identitet, u Udruženju Turaka odgovaraju da to vide kao “napad na Tursku”.

Insinuacije da je cijelu akciju pokrenuo sa ciljem da stekne finansijsku korist Šahović odlučno odbacuje citirajući tursku poslovicu: “Granu koja daje plodove, gađaju sa svih strana”.

– Sve što radimo je javno i ništa nije ispod žita. Do sad smo sproveli nekoliko projekata i to na nivou cijele Srbije. Naše besplatne kurseve turskog jezika je pohađalo više desetina mladih iz cijele zemlje, a uz naše angažovanje, 11 studenata će školovanje nastaviti na prestižnim turskim univerzitetima – kaže Šahović.