Saudijski emiri i novinari oštro protiv Erdogana

2788

Saudijski emiri i novinari pokrenuli su žestoku kampanju putem društvenih mreža protiv turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana, nakon što je ovaj dao negativne izjave o princu prijestolonasljedniku Muhammedu ibn Selmanu u kontekstu brutalnog i skandaloznog ubistva saudijskog novinara Hašukdžija, u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.

Amidžić Muhammeda ibn Selmana, princ Abdurrahman ibn Musaid pokrenuo je hashtag Erdogan edeb jok, što bi značilo da Erdogan nema bontona. Spomenuti princ je optužio Erdogana da je plaćenik Katara i da se u javnosti pojavljuje sa ovakvim optužbama kad god mu se plati. Princ Abdurrahman ibn Musaid je, također, napisao da Erdogan više nema kredibilitet.

Pod ovim i drugim hashtagom Erdoganu su upućene brojne uvrede i optužbe, koje nemaju osnove. Poput potvore da je Erdogan dozvolio homoseksualizam, hašiš, razgolićenost i slično.

Neki arapski aktivisti uzvratili su na ovu kampanju porukama da se prinčevi i novinari neustručavaju da brane „zlikovce“ koji su ubili Hašukdžija.

Erdogan je, pored ostalog, u svojoj izjavi, kazao da je sve što su Muhammed ibn Selman i saudijski ministar vanjskih poslova Džubejr rekli o postojanjnu lokalnog saradnika u slučaju ubistva Hašukdžija, laž, što je, očito, mnogo razljutilo Saudijsku dinastiju i njihove medije.