Schwarz-Schilling: Amerikanci mi nisu dali da smijenim Dodika

1394

U emisiji Face to Face, gost je bio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwrz Schilling. Objasnio je da je namjeravao tokom mandata visokog predstavnika djelovati kada je riječ o poziciji Milorada Dodika, ipak, Amerikanci nisu bili za to.

-Dodik je 2007. godine imao jako ružan izborni govor, na kojem je istakao kako će napraviti referendum. Amerikanci su mi rekli, da trebam odmah djelovati. Odlučio sam ga nazvati i reći mu da se to ne smije više dogoditi, jer sam mu rekao da ću reagovati, ako ne bude korektan. On je do samih izbora bio fer. Kada je nakon kampanje nastavio s onim što je počeo, ja sam rekao da ću uraditi nešto po tom pitanju. Na to su Rusi protestovali. Amerikanci su čekali zeleno svjetlo iz Vašingotna, onda su ostali rekli da će i oni čekati, jer i Amerkianci čekaju. Nakon nekoliko dana Amerikanac je rekao da nije dobio zeleno svjetlo od svojih. A to se promijenilo jer je već otvoren “front na Kosovu”, pa da ne bi bilo i pitanje Bosne i Hercegovine upleteno. Ali ako se to bude koristilo kao argument i ako se sada ne bi djelovalo, onda nam je ovaj voz prošao, kazao je Schilling.

-Sve sam tada rekao, ali odluka da Dodik bude smijenjen, ipak nije donesena. Ja, kao visoki predstavnik, sam htio da ga smijenim, ali Amerikanci ga nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli riješiti, zaključio je govoreći o predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku.