SDA: Nasrtaji na stabilnost i euroatlanski put Bosne i Hercegovine nalažu jedinstvo svih političkih patriotskih snaga

312

Nakon sjednice, predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić medijima je pročitao zaključke Glavnog odbora SDA, koje prenosimo u cjelosti:

1.Glavni odbor je ocijenio da je Stranka ostvarila sve planirane izborne ciljeve. Kao pobjednička stranka, SDA još jednom upućuje poziv svim strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima. Nasrtaji na stabilnost i euroatlanski put Bosne i Hercegovine, kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih patriotskih snaga. To je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima BiH.

2.Glavni odbor sa indignacijom odbacuje tezu dijelova grupacije “BH bloka” kojom pokušavaju izjednačiti državotvornu Stranku demokratske akcije sa antidržavnim nacionalnim strankama. To predstavlja sramni i nedopustivi pokušaj lažiranja historije, kroz izjednačavanje patriotskih snaga koje su branile državu sa onima koji su izvršili agresiju i genocid.

3.SDA nikada nije u presudnim trenucima lutala niti bježala od odgovornosti, te će i ovaj put braniti interese Bosne i Hercegovine, njenu cjelovitost i jednakost svih ljudi na cijeloj teritoriji države, sa svim partnerima koji su spremni na saradnju.

4.Čvrsto smo opredijeljeni za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu prema NATO i evropskim integracijama BiH. Budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integrisanjem BiH.

5.Glavni odbor SDA osuđuje trajnu institucionalnu antidejtonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu RS kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito :

-sprečavanjem povratka različitim mjerama uključujući i fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje imovine i neprocesuiranje ovih slučajeva;
sprečavanjem upošljavanja u javnim institucijama entiteta RS i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

-negiranjem genocida i zločina, te nagrađivanjem osuđenih ratnih zločinaca što je izraz izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka.