SDP kreće u akciju skidanja ploča sa Vijećnice

2160


“Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”
piše na pločama koji stoje na ulazu u sarajevsku Vijećnicu. Ne treba biti jezički stručnjak i uvidjeti da se sintagmom „srpski zločinci“ krivica za urbicid pripisuje zločincima iz srpskog naroda, a ne čitavom narodu. Međutim, ovi kameni svjedoci odavno su na meti đikana, pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, a sada i Srba iz Sarajeva koji uz pomoć SDP-a žele ovaj spomenik ukloniti. I radikali iz Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, otkazali su posjetu Sarajevu 2014. zbog istine ispisane na ovim kamenovima. S obzirom da „srpski zločinci“ jasno ukazuje na pripadnike srpskog naroda koji su počinili zlo, a ne na kompletan narod, očigledno je da su namjere sklanjanja historijskih činjenica o urbicidašima i genocidašima. Portal Klix je, za razliku od spomenutih, bio perfidniji u svojim nakanama slanjanja ploča pa su u tekstu Ermine Skorupan-Husejnović na njima zapazili, pazite sada – pravopisne greške!

Ipak, u maju 2016., tokom Samita 100 i Samita Brdo – Brijuni, ploče su prekrivene tkaninama, a na zahtjev srbijanske delegacije. To je bio prvi kukavičji potez. Čini se da nas očekuje i trajno brisanje istine o Vijećnici jer je SDP (čiji se predsjednik Nikšić hvali kako u svojim redovima imaju i vojnike genocidne VRS) pokrenuo inicijativu za izmjenu teksta na tablama. Ako se zna da u Sarajevu većina spomen-ploča što obilježavaju mjesta đikanskih zločina u Sarajevu sadrži sintagmu „srpski zločinci“, opravdana je zebnja da će nakon toga doći do lančane reakcije brisanja stotina podsjećanja na to ko je palio Sarajevo, ubijao, masakrirao, sakatio i mučio njegovu djecu, žene, civile. Podsjećamo: srpski zločinci.