Šijski teroristi Husi nisu mogli napasti saudijska naftna postrojenja bez američke “dozvole”

155

Vatrena stihija zahvatila je jučer postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco nakon što su napadnuta dronovima, javila je zvanična novisnka agencija Saudijske Arabije u subotu.

Prema vijesti Saudijske novinske agencije (SPA), glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je želio ostati anoniman izjavio je da je vatra bunkula u postrojenjima Aramca u Abqaiqu i Khuraisu.

Glasnogovornik nije optužio niti jednu grupu za napade, no poznato je da su jemenski pobunjenici Husi – koji se bore protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija preuzeli odgovornost za ovaj napad.

Šijski teroristi Husi, koje pomaže Iran, već duže vrijeme napadaju strateške dijelove Saudijske Arabije naoružanim dronovima.

Potpuna uspostava proizvodnje nafte nakon spomenutog napada mogla bi potrajati sedmicama, a ne danima.

Novinska agencija Reuters citirala je one koji su rekli da je to ‘informirani izvor’, pozivajući se na posljedice napada na Aramcove tvornice u regijama Abqaiq i Khurais na istoku zemlje.

Napad je zaustavio dnevnu proizvodnju nafte oko 5,7 milijuna što je gotovo polovica cjelokupne proizvodnje Saudijske Arabije, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Sjedinjene Države osudile su u subotu napade na saudijska naftna postrojenja za koje je šef američke diplomacije Mike Pompeo okrivio Iran i odbacio navode jemenskih pobunjenika koji su preuzeli odgovornost za napade dronovima.

– Teheran stoji iz gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se (iranski predsjednik Hasan) Rouhani i (ministar vanjskih poslova Džavad) Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje – napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

– Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada izveo neviđene napade na svjetskog opskrbljivača nafte – napisao je Pompeo.

– SAD oštro osuđuje napade na kritičnu energetsku infrastrukturu – rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere.

Ovo je do sada najjači napad na Saudijsku Arabiju otkad se ova zemlja uključila u rat u Jemenu 2014. godine.

Ujedno, ovaj napad na saudijska naftna postrojenja nameće jedno veoma važno pitanje. Zašto šijski teroristi Husi i njihovi mentori iz Irana napadaju samo Saudijsku Arabiju, zašto im meta nisu i Ujedinjeni Arapski Emirati kao koalicioni partner Saudijske Arabije u jemenskom ratu? Također, sigurnosni stručnjaci su ubijeđeni da Husi nisu sposobni da izvode ovakve napade bez pomoći svjetskih sila,odnosno bez dozvole Sjedinjenih Američkih Država.Amerikanci vješto upravljaju ratom u Jemenu i krizom sa Iranom. Bez njihove dozvole se u toj regiji ne smije ispaliti ni metak.

Postavljena pitanja nameću zaključak da je posljednji napad na saudijska naftna postrojenja uvod u nove krize koja bi mogla spaliti kompletan Bliski istok.